Израел разби клетка на ИД

  • 02 октомври 2022 14:33

  • 401
  • 0
Израел разби клетка на ИД
© Getty images (архив)

Клетка на "Ислямска държава" (ИД), обвинявана за няколко атентата в Израел през тази година, е разбита в северната част на страната. Това съобщи днес службата за вътрешна сигурност Шин Бет, информираха АФП и френският в. "Фигаро".

"Преди няколко седмици Шин Бет арестува и разпита шестима жители на (северния) град Назарет, тъй като бяха заподозрени, че са смятали да извършат терористични акции в името на ИД в Израел", посочи службата по сигурността в комюнике. Тя уточни: Заподозрените се бяха срещали, за да подготвят атентати.

Според Шин Бет случаят хвърля светлина върху влиянието на ИД в еврейската държава, вдъхновило по-специално извършителите на атентатите в Беер Шева (на юг) и Хадера (на север), при които през март загинаха съответно четирима и двама души.

"На шестимата заподозрени днес ще бъдат повдигнати обвинения в терористични действия", добави Шин Бет.

Службата също отбеляза: ИД все така неспирно разпространява идеологията си сред израелските граждани, за да ги вербува чрез пропагандата си в интернет и социалните мрежи с цел да разшири терористичната дейност в Израел.

Израел ликвидира палестински терорист

Десетки души, повечето израелски араби, бяха арестувани през последните години за участие в битки като членове на джихадистки организации или в инициативи на тези движения. Израелските араби са потомци на палестинците, останали в земите си при създаването на Израел през 1948 г. Те представляват около 18 процента от над деветмилионното население на Израел.

Валери Зайцев
401 0

Свързани новини

Водещи новини