Жертвите на корабокрушението край Сирия вече са 100

  • 27 септември 2022 12:51

  • 697
  • 0
Жертвите на корабокрушението край Сирия вече са 100
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Извадено е ново тяло, с което броят на телата, открити след потъването на кораб с мигранти край сирийския бряг в четвъртък, достигна 100, съобщиха официални сирийски медии, цитирани от Франс прес.

Броят на загиналите при това корабокрушение мигранти, една от най-смъртоносните катастрофи в Източното Средиземноморие, се увеличи на няколко пъти след откриването на първите тела в четвъртък. От около 150 пътници бяха спасени 20 оцелели.

"Броят на жертвите на потъването на ливанския кораб достигна 100 души, открито е ново тяло", заяви генералният директор на сирийските пристанища Самер Кбрасли, цитиран от официалната сирийска информационна агенция САНА. Всички оцелели са изписани от болницата, информира БТА.

Хората на борда на кораба, отплавал от северния град Триполи, най-бедния в Ливан, бяха предимно ливанци, сирийци и палестинци, включително деца и възрастни хора. Корабокрушението, което Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди осъди като "нова трагедия", предизвика голямо вълнение в Ливан.

Гранди призова международната общност да помогне за "подобряване на условията на хората, принудени да напуснат страната си, както и тези на общностите, които ги приемат".

Жертвите на инцидента с лодка край Сирия вече са 73

Ливан дава подслон на над един милион сирийски бежанци, които са избягали от войната в страната си, но вече три години е обхванат от сериозна икономическа и финансова криза.

От 2020 г. в страната се наблюдава увеличение на броя на мигрантите, заминаващи за Европа в търсене на по-добър живот, по-специално на остров Кипър, разположен на 175 километра от ливанския бряг.

По данни на ООН най-малко 38 лодки, превозващи повече от 1500 души, са напуснали или са се опитали да напуснат Ливан нелегално по море от януари до ноември 2021 година.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини