Израел ще приеме за лечение ранени украински войници

  • 25 септември 2022 21:39

  • 796
  • 2
Израел ще приеме за лечение ранени украински войници
© Getty (архив)

Посланикът на Израел в Киев обяви днес, че Еврейската държава ще приеме за лечение 20 украински войници, ранени по време на седеммесечния конфликт с руските сили, за да ги лекува, предаде АФП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13108


Израел ще приеме за лечение 20 украински войници, които са били тежко ранени по време на войната, заяви Михаел Бродски.

"Първите двама войници ще пристигнат в Израел днес и ще бъдат настанени в болница "Тел Хашомер близо до Тел Авив", каза дипломатът, който работи в Киев от юли 2021 г.

"Лечението включва поставяне на протези и рехабилитация", добави посланик Бродски.

Медицински източник каза че двама военни пътуват към Израел, а говорител на украинското посолство в Тел Авив каза, че първите пациенти ще пристигнат скоро.

След инвазията в Украйна Израел възприе предпазлива позиция, изтъквайки привилегированите си връзки с двете страни. Страната се въздържа от доставки на оръжие за Украйна, но изпрати отбранително оборудване, включително каски и бронежилетки, болничният център Шеба Тел Хашомер отвори в Украйна полева болница за период от 6 седмици.

Освен това връзките с Москва са смятани за ключови за запазването на възможностите на Израел да нанася въздушни удари в Сирия, където Москва присъства и подкрепя режима.

Израел взима на прицел по-специално групировки, близки до Иран – неговият враг номер едно.

Не на последно място, в Израел живеят над 1 милион граждани, които са с произход от бившия СССР.

От началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари десетки хиляди руски и украински имигранти са пристигнали в Израел, бягайки от войната между техните две страни.

Според израелски медии опитите на руснаци, които имат право на израелско гражданство, да се присъединят към Еврейската държава, в момента се ускоряват, след като в сряда президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация като част от войната му срещу Украйна.

Бивш съперник на Владимир Путин за Кремъл пристигна в Израел

Последвайте канала на

Валери Зайцев
796 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.26 | 09:35

2
ПУКНЕТЕ ОТ БЕЗСИЛНА ЗЛОБА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ
Сърбеца

2022.09.26 | 06:51

1
Една кръв аа бок.луците

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини