В Иран задържаха активист и журналисти

  • 23 септември 2022 18:55

  • 342
  • 1
В Иран задържаха активист и журналисти
© Getty (архив)

Иранските сили за сигурност арестуваха един от основните активисти от средите на гражданското общество в страната, както и журналист, изиграл ключова роля за разкриването на смъртта на задържана млада жена, съобщиха техни близки, цитирани от АФП, предаде БТА.

Арестите съвпадат с разрастването на протестите в Иран в резултат на съобщенията от 16 септември за смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя изпаднала в кома, след като беше арестувана в Техеран на 13 септември за носене на "неподходящо облекло" и задържана в ареста от нравствената полиция.

Репресиите срещу тези протести вече са довели до 36 жертви, съобщават неправителствени организации.

Иранската армия: Ще се изправим срещу враговете

Маджид Таваколи, активист, вече арестуван няколко пъти през последните години, по-специално след спорните президентски избори през 2009 г., бе арестуван тази нощ, съобщи брат му Мохсен.

Друг базиран в Иран активист, Хосейн Ронаги, успя да се изплъзне на полицията, дошла да го арестува в дома му, докато даваше интервю за телевизия "Иран интернешънъл", базирана в Лондон, съобщи телевизионният канал.

Нилуфар Хамеди, журналист от Техеран, който дойде в болницата, където Махса Амини лежеше в кома и допринесе за осведомяване на световното обществено мнение за случая, също беше арестуван, съобщи в Телеграм всекидневникът "Шарг", за който журналистът работи.

Фоторепортерката Ялда Моайери беше арестувана тази седмица, докато отразяваше протестите в Техеран, потвърди вчера Комитетът за защита на журналистите, който призова за освобождаването на всички журналисти, арестувани за отразяването на този случай.

Валери Зайцев
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха,ха,ха

2022.09.23 | 20:26

1
базирана в Лондон ,

Добави коментар

Водещи новини