Жертвите на инцидента с лодка край Сирия вече са 73

  • 23 септември 2022 17:02

  • 688
  • 1
Жертвите на инцидента с лодка край Сирия вече са 73
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 73 мигранти са се удавили край бреговете на Сирия, след като лодка, потеглила от Ливан, потъна, съобщи днес сирийският министър на здравеопазването, цитиран от Франс прес. 

Това е един от най-смъртоносните инциденти с мигранти, тръгнали от Ливан през последните години, информира БТА. Страната се превърна в изходна точка за отплаване на мигранти, след като през 2019 г. изпадна в тежка икономическа и финансова криза, причинена от лошо управление и корупция в средите на управляващата класа, останала почти непроменена през последните десетилетия.

Около сто и петдесет души, предимно ливанци и сирийци, са били на малката лодка, която потъна вчера близо до град Тартуз в западна Сирия. "Броят на жертвите на потъналата лодка достигна до 73, а 20 се лекуват в болницата "Ал Басел" в Тартуз", съобщи сирийският министър на здравеопазването Хасан ал Габаш.

Сред спасените има петима либийци, заяви по-рано за АФП министърът на благоустройството и транспорта на Либия Али Хами. Той допълни, че търсенето на оцелели продължава и че обсъжда със сирийския транспортен министър как телата на жертвите ще бъдат върнати в Ливан.

Представител на министерството на транспорта на Сирия заяви, че по  цялото сирийско крайбрежие се провежда една от най-мащабните спасителни операции в страната.

Повече от 50 загинали след корабокрушение край Сирия

Повечето от ливанските мигранти на лодката са били от изостаналите северни райони и най-вече от град Триполи - един от най-бедните в цял Ливан. Градът е и основен пункт за нелегална миграция, тъй като много от лодките потеглят оттам.

Цветелина Кирилова
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.23 | 19:38

1
Пътуването до предлаганото от Западните либерални правителство Ел Дорадо, примамва мразещите и в червата Християнство и бялата раса, мюсюлмани. Кафирите (гяурите) според Корана са длъжни да издържат правоверните. Какво са единичните трупове спрямо милионите вече живеещи на гювеч в Западна Европа?

Добави коментар

Водещи новини