Иранската армия: Ще се изправим срещу враговете

  • 23 септември 2022 13:54

  • 543
  • 0
Иранската армия: Ще се изправим срещу враговете
© Getty (архив)

Иранската армия предупреди днес, че ще се изправи срещу враговете, за да гарантира мира и сигурността на страната, на фона на бушуващите протести след смъртта на жена, арестувана от нравствената полиция, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В цял Иран през последните дни има демонстрации заради случая с 22-годишната Махса Амини, починала миналата седмица, след като била арестувана за носене на "неподходящо облекло".

"Тези отчаяни действия са част от злостната стратегия на врага за отслабване на законната  власт", увери иранската армия в изявление.

По последни данни при протестите са загинали 26 души, сред които полицаи, съобщи иранската държавна телевизия, но не даде подробности.

Най-малко 17 убити след протестите в Иран
За днес в Иран са планирани проправителствени демонстрации.

Протестиращите в столицата Техеран и други ирански градове подпалиха полицейски участъци и превозни средства. Няма признаци, че възмущението от смъртта на Махса Амини е отслабнало, има съобщения за нападения и срещу силите за сигурност.

Случаят отново разпали гнева от различни проблеми, сред които тежкото положение на икономиката, разклатена от международните санкции, и ограниченията на личните свободи, включително строгия кодекс за обличане на жените.

Управляващите в Иран духовници се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради поскъпването на бензина и станаха най-кървавите в историята на Ислямската република.

Валери Зайцев
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини