Един загинал след сблъсъци между палестинските сили за сигурност и жители на Западния бряг

  • 20 септември 2022 17:19

  • 962
  • 1
Един загинал след сблъсъци между палестинските сили за сигурност и жители на Западния бряг
© Getty images (архив)

Палестинските сили за сигурност влязоха днес в престрелка с бойци в град Наблус на Западния бряг на река Йордан. Един човек беше убит, предаде АП, цитирана от БТА.

Престрелката е избухнала, след като разгневени жители са замеряли с предмети брониран автомобил. Насилието е било предизвикано от акция на силите за сигурност срещу местни бойци.

Това е рядък случай на смъртоносни вътрешнопалестински сблъсъци на окупирания Западен бряг, а също така отразява сериозната непопулярност на международно признатата власт в Палестина.

Местен жител заяви, че брат му е загинал в престрелка. Групировката ХАМАС, която е в остро съперничество с палестинските автономни власти, каза, че той е бил убит от палестинските сили за сигурност. Смъртта му беше потвърдена от говорител на силите за сигурност.

Местни жители обвиниха палестинските сили за сигурност, че са извършили арести от името на Израел. Те са започнали да стрелят във въздуха и да палят гуми. В отговор силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и е избухнала престрелка.

В центъра на Наблус няколко часа се е чувала стрелба. Насилието приличаше на начина, по който палестинците обикновено протестират срещу израелските войски.

При акцията на силите за сигурност, станала повод за насилието, са били арестувани двама бойци на палестинската групировка ХАМАС, заявиха роднини на мъжете. Организацията осъди акцията и обвини палестинските власт в сътрудничество с Израел.

Северната част на Западния бряг е известна като крепост на палестинските  бойци, а на властта често ѝ е било трудно да контролира обстановката в този район.

Палестинската власт поддържа близки отношения в сферата на сигурността с Израел в общата борба срещу ислямските бойци. Това подхранва сред някои представата, че Палестина е просто подизпълнител на Израел и е заинтересована повече от своето оцеляване, отколкото от подобряване на живота на местните араби.

Израелски войници убиха палестинец при престрелка на Западния бряг

Валери Зайцев
962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.20 | 19:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини