Жена влезе с пистолет играчка в банка и изтегли блокирани пари

  • 14 септември 2022 16:02

  • 2340
  • 1
Жена влезе с пистолет играчка в банка и изтегли блокирани пари
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Жена, придружавана от активисти и размахваща пистолет, който по думите ù бил играчка, нахлу днес в банков клон в Бейрут и взе 13 000 долара от блокираните си спестявания, предаде Асошиейтед прес.

Сали Хафез каза за местната телевизия "Ал Джадид", че се нуждаела от парите, за да плати лечение от рак на своята сестра, информира БТА.

Жената заяви, че многократно е идвала в банката, за да поиска да изтегли от своите спестявания, но ù е било казано, че може да получи само по 200 долара на месец в ливански лири. По думите ù пистолетът играчка бил на нейния племенник.

От 2019 г. банките в Ливан, изпитващи недостиг от пари в брой, налагат строги ограничения върху тегленето на чужда валута и блокира спестяванията на милиони хора. Около три четвърти от населението на обхванатата от криза страна е засегнато от бедност, а икономиката й продължава да се срива.

Напълно се срути северната част на зърнените силози в Бейрут

Хафез и активисти от организацията "Протест на вложителите" влезли в клон на банка BLOM и нахлули в канцеларията на управителя. Те принудили банковите служители да предадат над 12 000 долара и равностойността на около 1000 долара в ливански лири.

Хафез заяви, че имала блокирани спестявания в банката на обща стойност 20 000 долара. Тя каза, че вече е продала голяма част от личните си вещи и обмисляла да продаде и единия си бъбрек, за да събере пари за лечението от рак на 23-годишната си сестра.

Клиентка на банката разказа, че нахлулите хора разлели бензин, извадили запалка и заплашили да го подпалят. По думите й жената с пистолета заплашила да застреля управителя, ако не получи парите си.

Във стрийминг във Фейсбук Хафез каза, че няма намерение да навреди на никого. "Не нахлух в банката, за да убивам някого или да подпалвам мястото. Тук съм, за да си търся правата", заяви жената. Тя беше приветствана като герой в социалните медии в Ливан, където много хора едва свързват двата края и се борят да си получат спестяванията.

Пиян мъж стреля безразборно в парк с деца

Тя насърчи и други да предприемат подобни действия, за да си върнат парите.

Някои от активистите влезли с нея в банката, а други протестирали пред входа. Накрая жената излязла с найлонова торба с пари, казаха свидетели. Силите за сигурност арестували няколко активисти, включително мъж, който носел нещо, изглеждащо като пистолет. Не беше ясно дали това също е било играчка.

Цветелина Кирилова
2340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.14 | 16:27

1
Правилно

Добави коментар

Водещи новини