Азербайджански военни влязоха в район, контролиран 30 години от арменци

  • 26 август 2022 15:39

  • 2056
  • 0
Азербайджански военни влязоха в район, контролиран 30 години от арменци
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев днес обяви, че армейски подразделения под негово командване са влезли в град Лачин и две села в района, контролирани от Армения от 1992 г., написа в. "Украинская правда".

"Днес, 26 август, ние, азербайджанците, се върнахме в град Лачин. Азербайджанската армия пое контрола над града. Селата Забух и Сус също са наши. Поздравявам всички жители на Лачинския район и всички азербайджанци с това събитие", заяви държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на кавказката република.

"По-рано руските военни, разположени в района, се изтеглиха. По този начин Москва де факто предаде на Азербайджан Лачиниския коридор, единствената сухопътна връзка между Армения и столицата на така наречената Нагорнокарабахска република Степанакерт", посочи още медията от Киев.

"По силата на подписаното през 2020 г. между Баку и Ереван през 2020 г. споразумение, двете страни се задължиха да построят пътища в района на град Лачин в тригодишен срок", написа още вестникът.

"Азербайджан направи това и поиска Армения да направи същото. Баку също настоя Москва да изтегли военните си от трити селища и руснаците напуснаха Лачин и двете села", добави "Украинская правда".

Конфликтът между Баку и Ереван започна през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) обяви за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век избухна война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто загуби контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха нова война за Нагорни Карабах.

През юли 2020 г се стигна до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември 2020 г. Карабах отново стана сцена на сблъсъци.

Баку и Ереван на 10 и 26 октомври същата година постигнаха споразумение за прекратяване на бойните действия и размяна на загинали и пленени. Въпреки това в района периодично избухваше престрелки.

Арменски войници пострадаха при стрелба на азербайджанските сили в Нагорни Карабах

Валери Зайцев
2056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини