Атакуваха с дронове американска военна база в Сирия

  • 15 август 2022 18:33

  • 11405
  • 2
Атакуваха с дронове американска военна база в Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Военна база в Сирия, контролирана от американски войски и сирийски опозиционни бойци - техни съюзници, е била атакувана с дронове, съобщи американската армия, цитирана от Ройтерс, като допълни, че няма жертви и щети.

Според съобщението нападението е извършено в околностите базата Ат Танф, близо до границата между Сирия, Йордания и Ирак. Към момента никой не е поел отговорност за атаката.

В базата са разположени войски на САЩ и съюзниците им и там те подготвят сирийски патрули за противодействие на бойци от "Ислямска държава" (ИД). Обектът е разположен в близост до път, който свързва Техеран и Ливан и е жизненоважен за подкрепяните от Иран сили. 

Американската армия каза, че коалиционните войски заедно с опозиционни бойци "тази сутрин са реагирали на атаката с няколко системи за ПВО в околностите на базата Ат Танф".

В съобщението се посочва, че войските успешно са неутрализирали един от дроновете, но втори се е взривил на територията на базата, без това да е довело до жертви или щети. Останалите опити за атаки с дронове са били неуспешни.

Турски безпилотен самолет е убил командир на кюрдските сили в Сирия

Генерал-майор Джон Бренън, който оглавява международната коалиция срещу ИД, осъди нападението, като каза, че подобни действия "поставят в риск живота на невинни сирийски цивилни и подриват значителните партньорски усилия за окончателна победа над ИД".

Атаката се състоя часове, след като при израелски въздушни нападения срещу Западна и Централна Сирия загинаха трима войници, а други трима бяха ранени, отбелязва Ройтерс. Според базираната във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Израел е ударил позиции на сирийската армия, където са разположени подкрепяни от Иран бойци, отбелязва БТА.  

Константин Тодоров
11405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тука вече

2022.08.15 | 19:35

1
настъпиха мотиката.
кой?

2022.08.15 | 23:52

2
ИДИЛ ли?

Добави коментар

Водещи новини