ООН: Йемен удължава за трети път примирието в цялата страна

  • 03 август 2022 15:48

  • 283
  • 0
ООН: Йемен удължава за трети път примирието в цялата страна
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Враждуващите страни в Йемен днес стигнаха до споразумение да удължат с още два месеца примирието в цялата страна, постигнато с посредничеството на ООН, заяви специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това е третото удължаване на примирието, което беше въведено за първи път на 2-ри април след споразумение между правителството на Йемен и подкрепящата го коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, и техните съперници - подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

ООН: Враждуващите страни в Йемен се съгласиха да удължат примирието

Примирието ще продължи до 2-ри октомври.

"Това удължаване на срока на примирието включва ангажимент на страните да засилят преговорите за постигане на разширено споразумение във възможно най-кратък срок", заяви Грундберг в изявление. "Разширеното примирие ще включва споразумение за изплащане на заплатите и пенсиите на държавните служители, отваряне на основни пътища, за да се улесни придвижването на хората, добавяне на нови дестинации от и до летището в столицата Сана и осигуряване на редовен приток на гориво към пристанището в Ходейда", добави той.

През април започнаха да се извършват два търговски полета седмично до и от контролираното от бунтовниците летище в Сана. Полетите от летището в столицата бяха прекъснати за около шест години. Първоначалното споразумение за примирие също така позволи влизането на кораби с гориво в пристанището Ходейда в Западен Йемен.

От края на 2014 г. Йемен се намира в опустошителен конфликт между подкрепяното от Саудитска Арабия правителство и подкрепяните от Иран бунтовници. През март 2015 г. Саудитска Арабия сформира военна коалиция в подкрепа на правителство в борбата срещу хусите, които месеци по-рано превзеха столицата Сана и други райони на страната.

Валери Зайцев
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини