Излезе името на евентуалния нов ръководител на Ал Кайда

  • 02 август 2022 17:23

  • 2630
  • 3
Излезе името на евентуалния нов ръководител на Ал Кайда
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

След смъртта на лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири, който бе убит след ракетен обстрел от САЩ, в организацията вече се спряга името на неговия наследник.

Според запознати с дейността и организацията на Ал Кайда, най-вероятното име е това на 60-годишният Саиф ал-Адел, бивш военнослужещ от армията на Египет. Смята се, че истинското му име е Мохамед Салах ал Дин Зайдан и носи прозвището "Мечът на справедливостта".

Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е убит

Според експерта от Фондацията за защита на демокрациите, Бил Роджио, именно Саиф ал-Адел е следващият ръководител на терористичната организация.

В списъка на ФБР той е сред най-издирваните лица, като за залавянето му е определена награда от 10 млн. долара. Той е издирван за убийства и унищожаване на сгради, собственост на Съединените щати, както и разрушаването на служби по национална сигурност на САЩ.

По информация на "Дейли Мейл" ал Адел не е ново лице, а точно обратното – той е един от хората, основали Ал Кайда в края на 80-те години на миналия век. По това време той се присъединява към терористичната група Мактаб ал Хидамат, където се запознава с Осама бил Ладен и аз Зауахири.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2630 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.03 | 09:52

3
МАЧКАЙ КРАВАРСКАТА СГАН

2022.08.03 | 09:51

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Hare Krishna

2022.08.02 | 19:31

1
Да е жив и здрав

Добави коментар

Водещи новини