Исторически полет на самолета на Байдън между Израел и Саудитска Арабия

  • 15 юли 2022 18:37

  • 1104
  • 2
Исторически полет на самолета на Байдън между Израел и Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Самолетът на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в изпълни днес исторически първи полет от Израел до Саудитска Арабия и пристигна в Джеда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е последен етап от неговата близкоизточна обиколка. Преди това Байдън бе в Израел и палестинските територии.

Днес той стана първият президент на САЩ, летял директно от Израел до саудитската монархия, което е сигнал за затопляне на връзките на фона на заплахите, идващи от страна на Иран, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на посещението в Саудитка Арабия Байдън ще дискутира със саудитски представители енергийните доставки, човешките права и сътрудничеството в областта на сигурността. Визитата цели да рестартира отношенията на САЩ с монархията, която едно време Байдън обеща да третира като парий на световната сцена заради това, че тя не спазва човешките права, отбелязва Ройтерс.

Но интереси, свързани с енергетиката и сигурността, принудиха Байдън и неговите съветници да решат да не изолират кралството, което е най-голям износител на петрол в света и регионален център на влияние, укрепващ връзките си с Русия и Китай.

Байдън потвърди, че подкрепя създаването на независима палестинска държава

Белият дом каза, че Байдън ще има двустранна среща със саудитския крал Салман в кралския дворец в Джеда и че после президентът и неговият екип ще имат и работна сесия с престолонаследника, принц Мохамед бин Салман и със саудитски министри. Тя ще се проведе отново в двореца.

Утре в Джеда ще има голяма среща на арабски лидери. Байдън ще обсъжда енергийната сигурност със ръководителите на страните от Залива, които са производителки на петрол. Той се надява на повече действия от страна на организацията ОПЕК плюс за увеличаване на добива на петрол, но е малко вероятно да има каквото и да е двустранно съобщение от тези разговори, предупреди американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан по време на пътуването със самолета на Байдън от Израел до Джеда.

Той поясни също така, че Байдън иска да "рекалибрира" отношенията на Вашингтон със Саудитска Арабия, а не да ги къса.  

Константин Тодоров
1104 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.16 | 10:17

2
КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДОСТАВКА НА ''ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ'' ЗА ИРА, ЕТА, ШОТЛАНДИЯ, ИНДИАНЦИТЕ В АМЕРИКА И ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ АНГЛОСАКСОНСКИТЕ КРАВОЛОЦИ!
Цв

2022.07.15 | 20:20

1
Тоя малоумник жив ли е още??

Добави коментар

Водещи новини