Властите в Пекин поставиха ковид гривни на граждани

  • 15 юли 2022 07:02

  • 1222
  • 4
Властите в Пекин поставиха ковид гривни на граждани
© Gettyimages/архив

Няколко граждани на Пекин, завръщащи се в китайската столица след пътуване в страната, са били помолени от местните власти да си поставят специални електронни гривни, чрез които да се следи дали спазват домашната карантина, съобщи Ройтерс. Тези случаи предизвикаха вълна от критики в китайските социални мрежи, като голяма част от потребителите са загрижени за прекомерното наблюдение от страна на правителството.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1290

От публикации на потребители в китайската микроблогинг платформа "Вейбо" става ясно, че някои граждани, завърнали се в столицата, са били помолени от  квартални комитети да започнат носенето на електронни гривни през целия период на задължителната домашна изолация.

Китайските градове изискват от  местните жители да се изолират в дома си, ако са пътували до китайски град, в който има регистрирани случаи на Ковид-19. 

Властите поставят сензори за движение на вратите в жилищата на карантинираните, за да следят за тяхното движение, но досега не са обсъждали широкото използване на електронни гривни.

Гривните следят телесната температура на притежателя и качват обработената информация в мобилно приложение, което всеки, който има подобна гривна, инсталира на телефона си. "Тази гривна може да се свързва с интернет, и определено може да записва местонахождението ми, буквално е същото като електронни окови или белезници, няма да нося тези неща", написа вчера потребител на китайската платформа.

Тази, както и други публикации, които показваха снимки на електронните гривни, бяха премахнати днес от социалната мрежа. Хаштаг, свързан с темата, който събра над 30 милиона преглеждания, също беше премахнат. Тези действия предизвикаха оживена дискусия в платформата. 

Вчера следобед потребител сподели, че неговият квартален комитет вече е събрал електронните гривни от хората, подложени на домашна изолация, като причина за това били "твърде много оплаквания".

Възмущението срещу гривните идва в момент на нарастваща умора от ковид сред китайските граждани, като случаите на неподчинение и нарушения се покачват след началото на епидемията през март.

Освен столицата Пекин, още няколко провинции и райони са въвели електронните гривни като средство за контрол или планират да го направят, сред тях са Хонконг, Хънан, автономният район Вътрешна Монголия и Чжъцзян, по данни на китайски информационен сайт.

Но загрижеността за личните данни и използването на тези технологии, предназначени за ковид наблюдение, за други цели, като внезапното въвеждане на здравни норми, целящи да попречат на протестиращите да се събират, накара много от китайските граждани да подхождат предпазливо към подобни устройства и приложения.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1222 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГАД НИ МАЙ МУНИ

2022.07.15 | 09:18

4
КАЗАХ 5 МИЛИОНА БЕ, ИЗ РОДИ!
ТОЯ СВЯТ

2022.07.15 | 09:17

3
НЕ! Е НАПРАВЕН ЗА 50 МИЛИАРДА ЖЪЛТИ МАЙ МУ НИ! НА ПИ Ш КИ ТЕ ДА ИМ СЛОЖАТ ГРИВНИ!

2022.07.15 | 08:09

2
така е когато животът ви е собственост на държавата, пазете се да не стигате до там
това е само началото

2022.07.15 | 07:31

1
ако светът не се събуди и отвоюва свободата си и по-лошо ще стане

Добави коментар

Водещи новини