Москва поиска еврейска организация да спре дейността си в Русия

  • 05 юли 2022 14:37

  • 1654
  • 4
Москва поиска еврейска организация да спре дейността си в Русия
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Москва поиска Еврейската агенция за Израел (СОХНУТ) да преустанови дейността си на територията на Русия", написа вестник "Джерусалем пост".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13102

"От организацията потвърдиха, че в началото на тази седмица е получено официално писмо с такова искане", допълни медията.

"Въпросът за това какви мерки ще предприеме еврейската държава ще бъде решен от правителството на Яир Лапид", заявиха от агенцията пред вестника. "Ние се надяваме, че този проблем ще бъде разрешен", добавиха от организацията.

"Искането на правителството в Москва може да попречи на много руски граждани от еврейски произход да се преселят в Израел. От началото на тази година няколко хиляди души оформиха документите си за репатриация. Заради войната в Украйна и спирането на полетите до и от Русия от страна на много международни авиопревозвачи, тези хора останаха блокирани в Русия", добави "Джерусалем пост" .

Причините за искането на руските власти не се съобщават. Медията припомни, че Израел подкрепя  Киев във войната му срещу Москва с политически и хуманитарни методи.

Еврейската държава прие бежанци от Украйна, а също изпрати военни лекари в нападната страна.

Израел отвори полева болница в Западна Украйна

СОХНУТ (създадена през 1908 г. в град Яфо, тогава Османската империя, сега Израел) се занимава с подпомагане на процесите на репатариация и интеграцията на  евреите в Израел.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1654 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.06 | 09:50

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Фейк

2022.07.05 | 19:01

2
Нюз
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.05 | 15:06

1
рашистката педерация е по-старият и по-голям враг на евреите, хитлер се е учил от рашизма.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини