Израел разработва национален Киберкупол за противодействие на иранските атаки

  • 29 юни 2022 12:51

  • 332
  • 0
Израел разработва национален Киберкупол за противодействие на иранските атаки
© Getty images (архив)

Израелската национална кибердирекция (INCD) разработва Киберкупол - нов проект за противодействие на кибератаките, основаващ се на Big data и изкуствен интелект и с цялостен подход към проактивна защита, предаде израелската агенция ТПС, цитирана от БТА

Във вторник на годишната Киберседмица, организирана в университета в Тел-Авив, в първата си публична реч Габи Портной, генерален директор на INCD, представи данни, разкриващи, че 1500 атаки са били спрени през последната година от екипите на INCD. Изглежда, че този брой се отнася за големи атаки срещу критична инфраструктура.

По отношение на атакуващите Портной каза: Вече няма само един вид идеологически официален враг. От една страна, Иран се превърна в наш доминиращ съперник в киберпространството, заедно с Хизбула и Хамас. Виждаме ги, знаем как работят и сме там. От друга страна, спектърът също беше разтегнат – към нападатели, атакуващи групи, подставени лица, независими престъпни организации и частни лица.

Представяйки Киберкупола, аналог на израелската  система за противоракетна отбрана „Железен купол“, Портной каза, че той „ще повиши националната киберсигурност чрез внедряване на нови механизми в националния киберпериметър, намалявайки многократно щетите от кибератаки. Киберкуполът също така ще предоставя инструменти и услуги за повишаване на защитата на националните активи като цяло. Куполът е нов цялостен подход Big data, AI, за проактивна защита. Той ще синхронизира откриването, анализа и смекчаването на опасностите в реално време на национално ниво.

„Трябва да защитим по възможно най-добрия начин националните си активи и да направим протоколите за киберсигурност, които използваме за критична инфраструктура, достъпни за повече секторни организации – държавни и частни“, подчерта Портной.

„Не можете сами да се борите с киберагресията. Трябва да имате партньори у дома, във вашата отбранителна общност, в правителството, в различните сектори, в академичните среди, в частния сектор и по целия свят."

Еврейската държава се счита за световен лидер в областта на киберсигурността и приблизително 25% от всички глобални инвестиции в киберсигурността отиват за Израел.

Израел разработи усъвършенствани протоколи за сигурност, тъй като кибератаките срещу страната нараснаха експоненциално през последните няколко години, достигайки до два милиона атаки срещу важната израелска инфраструктура на дневна база. Издигането на Израел като един от световните лидери в областта на киберсигурността беше стимулирано от сътрудничеството между военния, правителствения, образователния и частния сектор, на ниво на партньорство, което няма аналог в западния свят.

Иран и Израел са ангажирани в кибервойна през последните години, като Иран атакува широк спектър от цели, а Израел се фокусира предимно върху иранската ядрена програма.

Съобщава се също, че Израел е извършил няколко успешни кибератаки срещу стратегическа иранска инфраструктура.

В понеделник една от големите стоманодобивни компании в Иран беше принудена да спре производството, след като беше засегната от кибератака - една от най-опустошителните подобни атаки срещу индустриалния сектор на страната. Държавната компания обяви, че заводът е трябвало да спре работа до следващо нареждане „поради технически проблеми“ след „кибератаки“.

Голяма стоманолеярна в Иран спря работа след хакерска атака

Отговорност за атаката пое анонимна хакерска група, наричаща себе си „Gonjeshke Darande“ (хищник Спароу). „Тези компании са обект на международни санкции и продължават дейността си, въпреки ограниченията“, каза групата.

Тамир Хейман, управляващ директор на „Израелските изследвания за националната сигурност“ (INSS) и бивш ръководител на разузнавателния корпус на Израелските сили за отбрана, каза, че атаката срещу стоманодобивния завод в Иран е „значителна атака и изключителна по своята интензивност“ и „независимо от въпроса за самоличността на тези, които стоят зад атаката, тези способности не принадлежат на обикновения хакер и показват висока способност и опит."

От гледна точка на Израел правилно е цивилните предприятия и организации да подобрят защитата си срещу този тип атаки. Защитата е възможна, а липсата ѝ е небрежност.

Реувен Елияху, главен технологичен директор в Министерството на здравеопазването, каза пред Кнесета през ноември 2021 г., че здравната система на Израел отбива около 100 000 атаки месечно.

През октомври 2021 г. иранската група „Black Shadow“ („Черна сянка“) хакна множество израелски сайтове. По-рано същия месец компютърната система на медицинския център „Hillel Yaffe“ се срина, след като претърпя кибератака за откуп. На болницата отне повече от месец, за да възстанови напълно системите си.

Последвайте канала на

332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини