Саудитският престолонаследник отключва арабския туристически поток към Турция

  • 23 юни 2022 10:03

  • 1642
  • 1
Саудитският престолонаследник отключва арабския туристически поток към Турция
© Getty images (архив)

През това лято се очаква засилен туристически поток на саудитски туристи в Турция, специално в черноморската област на страната. Първият самолет със саудитци се очаква да пристигне на 1 юли в черноморския град Трабзон. Това ще бъде първият пътнически полет с арабски туристи след тригодишно прекъсване, предаде БТА.

Според проправителствения вестник Сабах заслугата за това е на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който пристигна вчера в Анкара след близо четиригодишен вакуум между Рияд и Анкара заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г.

Годеницата на убития журналист Хашоги нарече саудитския престолонаследник “убиец”

Визитата се оценява като много важна стъпка за нормализирането на отношенията между двете страни.

Акцент в разговорите между Мохамед бин Салман и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, освен регионалните теми, са били икономическите въпроси, между които важно място заема туризмът.

В навечерието на посещението на престолонаследника Турция премахна забраната за посещения на саудитски туристи, която бе въвела преди три години заради кризата с убийството на Хашоги.

Саудитските туристи са фенове на черноморската област с нейните планински плата, които предпочитат заради по-хладния климат, чистия въздух и природните дадености.

Високият курс на валутите им е допълнителен стимул за арабските туристи, които туроператорските агенции предпочитат като богати клиенти.

Валери Зайцев
1642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.23 | 10:18

1
хахаха, какви саудитски туристи, пълен смях в залата, на плаж ли ще ходят

Добави коментар

Водещи новини