Израел отива на пети парламентарни избори

  • 21 юни 2022 07:18

  • 3396
  • 0
Израел отива на пети парламентарни избори
© Pixabay

Израел се отправя към петите парламентарни избори в рамките на три години и половина, след като днес премиерът Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ и вицепремиерът Яир Лапид се отказаха от усилията си да стабилизират коалицията, съобщи в. „Джерузалем пост“, предава БТА.

В съвместно изявление Бенет и Лапид заявиха, че следващия понеделник ще внесат за гласуване законопроект за разпускане на Кнесета. Това означава, че изборите вероятно ще се проведат на 25 октомври.

Източници, близки до Бенет, заявиха, че целта на двамата политици е да инициират избори при определени от тях условия, а не по принуда от лидера на опозицията Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и

Според коалиционното споразумение Лапид ще стане служебен премиер до изборите и до идването на власт на новото правителство. Той ще посрещне президента на САЩ Джо Байдън, когато той пристигне в Израел следващия месец. Посолството на САЩ заяви, че предполага, че посещението ще се състои, както е планирано, посочи АП.

На пресконференция, излъчена по националната телевизия, Бенет заяви, че не е било лесно да разпусне правителството, но го нарече ,,правилното решение за Израел''. Крехкото коалиционно правителство, което включва партии от целия политически спектър, загуби мнозинството си по-рано тази година и през последните седмици се сблъска с бунтове на различни депутати, посочва Асошиейтед прес.

Отиващата в историята осемпартийна коалиция беше сформирана от Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ през юни 2021 г. след четири поредни неубедителни избори.

Непосредствената причина за решението на Бенет беше наближаващото изтичане на срока на действие на законите, които предоставят на заселниците на Западния бряг специален правен статут. Ако тези закони излязат от сила, заселниците ще бъдат подчинени на много от военните закони, които се прилагат за повече от 2 милиона палестинци на територията. 

С разпускането на парламента законите остават в сила. Бенет, бивш лидер на заселниците, заяви, че ако беше оставил законите да излязат от сила, щеше да има ,,сериозни опасности за сигурността и конституционен хаос".

Израел проведе четири вота без категоричен победител между 2019 и 2021 г., които до голяма степен бяха референдуми за способността на Нетаняху да управлява, докато е подсъдим за корупция. Нетаняху отрича да е извършил нарушения.

Проучванията на общественото мнение прогнозират, че твърдолинейната партия "Ликуд" на Нетаняху отново ще се превърне в партията с най-голяма подкрепа. Остава неясно обаче дали той ще успее да събере необходимата подкрепа на мнозинството от депутатите, за да състави ново правителство, посочва АП.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини