Пясъчна буря връхлетя Ирак, летището в Багдад спря работа

  • 13 юни 2022 17:06

  • 415
  • 1
Пясъчна буря връхлетя Ирак, летището в Багдад спря работа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Международното летище в Багдад преустанови днес работа за няколко часа заради пясъчна буря, връхлетяла иракската столица. Този феномен се наблюдава често в последните месеци в полупустинната страна, съобщава БТА.

От средата на април Ирак преживя в рамките на няколко седмици не по-малко от десет пясъчни и прашни бури. Властите представят Ирак като една от петте страни, които са най-уязвими в света от промените в климата и настъпването на пустинята.

Пясъчна буря връхлетя Саудитска Арабия 

Днес сутринта гъст бял облак покри Багдад и неговите околности, като видимостта там не надхвърляше няколкостотин метра. В резултат на бурята летището на иракската столица спря всички полети рано сутрин  и възобнови работата си към 10,30 ч. местно време.

Спрени полети за няколко часа имаше на летището в Наджаф, един от свещените градове за шиитите, където всяка година се събират милиони поклонници.

Летищата в страната бяха принудени да преустановяват полетите си вече няколко пъти през последните седмици. През месец май пясъчните бури, които връхлетяха Ирак, отнеха живота на един човек,  а хиляди други потърсиха болнична помощ заради дихателни проблеми.

Ирак, в който започва лятото с температури, приближаващи 50 градуса, в идните две десетилетия ще има по 272 дни на година на прашни бури, а през 2050 г. се очаква тези дни да нараснат на 300 годишно, съобщи служител на министерството на околната среда.  

В началото на юни иракският президент Бархам Салех призова борбата срещу климатичните промени да стане „национален приоритет за Ирак, защото това е екзистенциална заплаха за бъдещите поколения“.

Мая Йорданова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.06.13 | 18:21

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини