Египет си е върнал над пет хиляди антични предмета през 2021 година

  • 07 юни 2022 21:56

  • 1962
  • 0
Египет си е върнал над пет хиляди антични предмета през 2021 година
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През 2021 година египетските власти са успели да си върнат 5151 антични предмета, които са били незаконно изнесени от страната, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". Пет хиляди артефакта са получени от Съединените щати, 115 от Франция и 36 от Испания.  

Специален отдел в Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет проследява всички международни търгове на антики. При откриването на предмети с египетски произход се предприемат стъпки съвместно с Министерството на външните работи. Междувременно стана ясно, че в момента се подготвя транспортирането на древноегипетски артефакти от Швейцария. Контрабандно изнесените антики вече са предадени на посланика на Египет в Берн Уаел Гад. 

Милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

Сред ценностите са статуя на жена от алабастър, каменна плоча с надписи, свързани с божеството Бес, капак на древен съд от погребална церемония, статуя на сфинкс от камък, цилиндрична делва от алабастър. 

Смята се, че незаконната търговия на антики на глобално ниво отстъпва по мащабите си само пред незаконната търговия с оръжия и с наркотици. 

В края на месец май бившият директор на парижкия Лувър Жан-Люк Мартинез беше обвинен в предполагаеми трафик и търговия с артефакти, докато е оглавявал най-големия музей в света. Според информацията Мартинез може да е позволил издаването на фалшиви сертификати за произход на пет древноегипетски артефакта, включително каменна плоча с надписи на Тутанкамон от розов гранит на стойност десетки милиони евро. 

Теодора Павлова
1962 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини