Турция е започнала масово производство на нови снаряди за дроновете си

  • 06 юни 2022 11:11

  • 3705
  • 1
Турция е започнала масово производство на нови снаряди за дроновете си
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Турция e започнала масово производство на нов вид снаряди с малък размер и лазерно насочване, разработени за безпилотни летателни апарати, съобщи "Дейли сабах".

Мунициите, наречени Бозок, са преминали успешно проведените изпитания и са интегрирани в системите на дроновете Байрактар ТБ2. Те са разработени от Института за изследване и развитие на отбранителната промишленост на ТЮБИТАК (Турския съвет за научно-технически изследвания), съобщи ръководителят на Института Гюрджан Окумуш. 

Турската армия обстреля селища в Северна Сирияяд

Бозок са по-малки и леки от досега използваните от турските дронове снаряди MAM-L, част от семейството на турските "микромуниции" MAM, в което влизат също MAM-C и MAM-T, посочва "Дейли сабах". Обсегът на Бозок е достигнал 15 километра от първоначалните 9 км, но производителят предвижда да го увеличи допълнително. 

Бозок осигурява ефективна защита, без да застрашава приятелски елементи в асиметрична война, като предоставя на дроновете капацитети за атака, казва разработчикът. Лекият му и компактен дизайн му позволяват да осигури оперативна съвместимост за безпилотни летателни апарати, при които теглото е от решаващо значение.

Прецизното насочване на Бозок се постига с помощта на полуактивен лазерен търсач.

Теодора Павлова
3705 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кисинджър каза

2022.06.06 | 16:53

1
Това, което Кисинджър каза, е, че така наречената „война на изтощение“ не работи добре нито за Украйна, нито за Запада. Неизбежното напускане на Русия от западната сфера няма да вещае добро за Запада както по отношение на сигурността, така и по отношение на търговията, и ще бъде по-трудно да се обърне. Връщането на джин обратно в бутилката ще бъде почти невъзможно, ако войната в Украйна продължи да източва западните хазна и да представя на ЕС нови потоци от имигранти от региона на Близкия Изток и Източна Европа. „Експерти“ на западните медии заблуждават читателите.

Добави коментар

Водещи новини