Подкрепяни от САЩ сирийски сили: Новата турска операция в Северна Сирия ще предизвика хуманитарна криза

  • 02 юни 2022 14:10

  • 761
  • 1
Подкрепяни от САЩ сирийски сили: Новата турска операция в Северна Сирия ще предизвика хуманитарна криза
© Getty (архив)

Командирът на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) посочи, че новата турска операция в Северна Сирия ще предизвика хуманитарна криза и подкопава кампанията срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Командирът на СДС Мазлум Абди призова всички страни да "предотвратят всякакви нови трагедии и да подкрепят деескалацията" на напрежението.

"Ние сме обезпокоени от новите турски заплахи, които представляват голям риск за Северна Сирия. Всяка офанзива ще раздели сирийците, ще създаде нова хуманитарна криза и ще доведе до разселване на местното население", заяви Абди.

Турция обяви, че ще предприеме нова военна операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия. Според Анкара бойците от СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че в рамките на новата военна операция на Анкара в Сирия се планира първо от терористи да бъдат прочистени районите Тал Рифат и Манбидж.

Ердоган повтори, че Турция ще предприеме нова военна операция в Северна Сирия

Валери Зайцев
761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.03 | 10:35

1
ПУКНЕТЕ ОТ ЯД КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини