Иран може да задържи още гръцки танкери в Персийския залив, предупредиха от Ислямския революционен гвардейски корпус

  • 30 май 2022 17:18

  • 9370
  • 1
Иран може да задържи още гръцки танкери в Персийския залив, предупредиха от Ислямския революционен гвардейски корпус
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Ислямският революционен гвардейски корпус е предупредил, че ще задържи и други гръцки танкери в Персийския залив, „ако Гърция продължи с незаконните си действия“, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.  

На 27 май в Персийския залив бяха задържани два гръцки танкера. Отговорност за задържането на плавателните съдове беше поета от Ислямския революционен гвардейски корпус, наричан още Армия на пазителите на ислямската революция. 

Моряците на борда на двата танкера - „Делта Посейдон“ и „Прудънт уориър“ са общо 48, от които десет гръцки граждани и един кипърски грък. Екипажите не са арестувани и са добре. Комуникацията с тях е възстановена. 

Иран задържа два гръцки петролни танкера

В района на Персийския залив в момента се намират 17 гръцки кораба, съобщава БТА. 

Официално причините за задържането на танкерите са „морски нарушения“ като от иранската брегова охрана не правят уточнения какви точно са те. По случая се води разследване от иранските власти. 

Изданието „Трейдуиндс“ Иран често използва довода за „морски нарушения“ когато задържа кораби на чужди държави, с които има спорове. 

Според публикации в гръцките медии случилото се с двата гръцки танкера в Персийския залив е ответно действие заради решение на гръцки съд да удовлетвори искане на САЩ за изпомпване и прехвърляне на ирански петрол от руски танкер, задържан преди повече от месец в района на гръцкия остров Евбея.

Корабът беше задържан заради наложените от ЕС санкции на Русия. По-късно беше освободен, но остана в района на гръцкия остров. САЩ настояха товарът на танкера да бъде проверен, тъй като според тяхна информация собственикът на петрола е компания, която попада под санкции на Вашингтон. Случаят беше предаден на съда, който разреши петролът да бъде прехвърлен на наети от САЩ кораби. Техеран реагира остро като обяви действията на Атина за „международен обир“.  

В момента танкерите „Делта Посейдон“ и „Прудънт уориър“ се намират в най-голямото търговско пристанище на Иран Бандар Абас на 

Гърция вече връчи протестна нота на посланика на Иран, поиска освобождаване на корабите и предупреди, че случилото се може да повлияе на отношенията между Атина и Техеран. Посланикът на Република Кипър в иранската столица също поиска спешна среща в иранското външно министерство, за да получи обяснения и допълнителна информация.

Говорителят на иранското външно министерство Саед Хатибзадех в пост в Туитър е подчертал, че отношенията между Иран и Гърция не трябва да страдат от „дълбоко погрешни преценки като кражба в полза на трети (държави)“, отбелязва "Катимерини".

Гърция е информирала за случая европейската служба за външна политика, Международната морска организация и европейските си партньори,  заявил днес говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, предаде агенция АНА-МПА. 

Мая Йорданова
9370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.31 | 09:36

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини