Президентите на Турция и Азербайджан откриха новото летище Ризе-Артвин

  • 14 май 2022 20:34

  • 3087
  • 1
Президентите на Турция и Азербайджан откриха новото летище Ризе-Артвин
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев откриха днес новото турско летище Ризе-Артвин, съобщи вестник " Дейли Сабах".

Новото летище се  намира на 34 километра от град Ризе, на 54 километра от град Хопа и на 125 километра от Артвин в района на град Пазар в окръг Ризе, Североизточна Турция. Това е второто летище на Турция, построено чрез насип в морето в каменист черноморски район.

30 милиона пътници са преминали през турските летища само за три месеца

Първият полет до летището на самолет "Търкиш еърлайнс" кацна на новото летище в 10:35 часа местно време.  Пътниците в самолета бяха посрещнати от  министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция  Адил Караисмаилоглу.

Ердоган и Алиев пристигнаха на летището с чартърни полети.  В своята реч президентът на Азербайджан припомни подкрепата на Анкара за победата на Баку във войната в Нагорни Карабах и заяви, че повечето от компаниите, работещи на летището, в момента работят за възстановяване на регионите, освободени от арменска окупация.

Летището има годишен капацитет от 3 милиона пътници. Това е петото летище в света, построено в район, отвоюван от морето с използването на 100 милиона тона каменна маса.

Теодора Павлова
3087 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.15 | 06:22

1
Това добре, но народа работи за 300 долара с тая евтина лира...........

Добави коментар

Водещи новини