Турция задържа двама бойци от ПКК, планирали атентати в големи турски градове

  • 21 април 2022 14:29

  • 1422
  • 0
Турция задържа двама бойци от ПКК, планирали атентати в големи турски градове
© Getty (архив)

Турските сили за сигурност задържаха двама терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК), планирали зрелищни атентати в големи градове в страна, предаде анкарската  държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Бойците са заловени при операция на жандармерията в Сирия и в югоизточния турски окръг Шанлъурфа. Единият терорист е задържан в сирийския град Рас ал Айн, а другият - в  град Джейлянпънар (окръг Шанлъурфа).

Жандармерията е иззела от задържаните три килограма пластични експлозиви C-4 и голямо количество материали, използвани за направата на бомби.

В рамките на операция са арестувани още седем души, заподозрени в оказване на помощ на заловените в Рас ал Айн и в Джейлянпънар лица.

Акцията бе извършена, след като звукова бомба бе взривена рано тази сутрин в истанбулския квартал Газиосманпаша и след вчерашния атентат срещу автобус в Бурса. При експлозията Истанбул нямаше пострадали, но бяха нанесени материални щети на сградите наоколо. При атаката в Бурса бе взривено самоделно взривно устройство при преминаването на автобус, превозващ служители в затвор.  Един човек загина и 13 души бяха ранени при нападението.

Експлозия на звукова бомба в Истанбул

Засега никой не е поел отговорност за нападенията. През последните години в Турция значително намаляха терористичните атентати, но подобни атаки обикновено се извършват от кюрдски и ислямистки бойци или от привърженици на леви групировки.

Междувременно тази седмица турските военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак. Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак.

Турски военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак

Валери Зайцев
1422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини