Заради изказване: Турската прокуратура иска над 4 години затвор за кмета на Истанбул

  • 20 април 2022 17:05

  • 1032
  • 1
Заради изказване: Турската прокуратура иска над 4 години затвор за кмета на Истанбул
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Над четири години затвор иска прокуратурата в Турция за кмета на Истанбул Екрем Имамоглу заради негово изказване през 2019 г., в което, както се твърди, е обидил Висшата избирателна комисия (ВИК), съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер.

Имамоглу готов да работи в хармония с Ердоган

Прокуратурата настоява на Имамоглу да бъде издадена присъда от четири години и един месец затвор за "поредица обиди срещу държавни служители заради техните служебни задължения". Повод за обвинението е изявление на Имамоглу на пресконференция на 4 ноември 2019 г., след като няколко месеца по-рано бе избран за кмет на Истанбул при повторение на местните избори там. 

Първите избори се състояха на 31 март 2019 г. и за победител от тях бе излъчен кандидатът на опозиционния алианс Екрем Имамоглу. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обаче оспорва изборните резултати, аргументирайки се с установени нередности, и ВИК прие иска за анулиране и повторение на изборите в Истанбулската голяма община. Повторния вот на 23 юни  Имамоглу спечели с още по-убедителна преднина и сложи край на 25-годишното управление на управляващите над икономическата и културна столица на Турция. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1032 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
фен

2022.04.20 | 18:35

1
Лидера на опозицията на ердо!! Доста плитко.

Добави коментар

Водещи новини