Коалицията в Израел е пред разпад

  • 06 април 2022 13:15

  • 560
  • 1
Коалицията в Израел е пред разпад
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Разнородната управляваща коалиция на Израел изгуби тази сряда парламентарното си мнозинство след изненадващо оттегляне от нея на депутатка от десницата, предадоха световните агенции, цитирани от бТВ.

Оттеглянето на Идит Силман, народна избраница от радикалната партия "Ямина" на Бенет, остави коалицията с 60 места в парламента, което е с едно място под прага на мнозинството от 61 места в 120-членния Кнесет.

Силман се оттегля след полемика с министъра на здравеопазването Ницан Хоровиц. Той поиска в болниците в съответствие с решение на Върховния съд да се разреши раздаването на хляб с квас, а не на безквасен хляб, както повелява традицията, по време на Пасха.

По думите ѝ тя „не може повече да издържа“ как се подкопава еврейската идентичност на Държавата Израел.

Израелският премиер: Остават сериозни различия между Украйна и Русия

„Опитах се да вървя по пътя на единството. Много работих за тази коалиция, но за жалост не мога да навредя на еврейската идентичност на Израел", заяви Силман при подаване на оставката си.

Бенет заедно с центриста Яир Лапид успяха да съберат миналия юни разнородна коалиция, подкрепяна от 61 депутати и обединяваща левицата, центъра, партиите от дясно и една арабска партия.

Така бе сложен край на над 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху, чиято партия сега е в опозиция. Коалиционното споразумение предвиждаше Бенет и Лапид да се редуват начело на правителството и да има разпределяне на министерските постове.

„Слагам край на присъствието си в коалицията и ще се опитам да говоря с моите приятели, за да формираме едно дясно правителство", обеща Силман. Нейното решение веднага бе приветствано от Нетаняху.

„Идит ти доказа, че онова, което направлява твоите действия, е еврейската идентичност на Израел, на израелската земя и аз те приветствам отново в националния лагер", се казва в изявление на бившия премиер на Израел.

Силман се отказа от коалицията, след като според съобщенията й било предложено 10-то място в листата на партия „Ликуд“ в бъдещи избори и позицията на здравен министър, ако партията, водена от Бенямин Нетаняху, успешно формира алтернативно правителство.

Нетаняху призова и други народни избраници от десницата, които сега са в управляващата коалиция, да се присъединят към неговия лагер и им обеща посрещане с широко отворени обятия и с всички почести. Израел проведе четири парламентарни избора за две години.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2022.04.06 | 14:34

1
Е, в крайна сметка на е за беквасния хляб, ами за слаби позиции във властта! Всеки иска големият кокал с или без хляб!

Добави коментар

Водещи новини