Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с принц Салман бин Хамад ал Халифа

  • 15 февруари 2022 20:24

  • 2870
  • 0
Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с принц Салман бин Хамад ал Халифа
© Novini.bg

Премиерът на Израел Нафтали Бенет днес се срещна с престолонаследника на Бахрейн принц Салман бин Хамад ал Халифа, предаде Асошиейтед прес.

В последно време новите съюзници в Залива се стремят да изградят по-тясно сътрудничество и да се обединят в общ фронт срещу общия си враг Иран.

Бенет беше на еднодневна визита в Бахрейн, която бе първата по рода си за израелски премиер. Тя се състоя по-малко от две години, след като двете страни установиха дипломатически отношения като част от т.нар. "Авраамови споразумения", за чието подписване помогнаха САЩ.

Бенет беше посрещнат с почести в двореца Худайбия в Манама от престолонаследника принц Салман бин Хамад ал Халифа, който е и премиер на страната. Израелският премиер се срещна и с няколко министри от бахрейнското правителство, с които обсъди нуждата от засилване на икономическото сътрудничество между двете държави.

Напрежението около Иран през последните няколко месеца стана причина за засилване на военното сътрудничество между Тел Авив и Манама.

По-рано този месец двете страни подписаха споразумение в сферата на отбраната, а миналата седмица Бахрейн съобщи, че Израел ще изпрати свой офицер от военноморските сили в Манама, където се намира и Пети американски флот.

По време на посещението си в Манама Бенет се срещна и с началника на Централното командване на американските военноморски сили вицеадмирал Брад Купър

В интервю за бахрейнското издание "Ал Айлям", публикувано днес, Бенет заяви, че възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и връщането към споразумението със САЩ биха били стратегическа грешка, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос дали в момента има разногласия между Израел и САЩ по иранската ядрена сделка Бенет каза, че правителството на Джо Байдън "напълно разбира" нуждите на Израел в сферата на сигурността.

Според израелския премиер подобно споразумение би дало възможност на Иран да запази ядрения си потенциал и да получи "стотици милиарди долари, с които да укрепи терористичната си машина".

Виолета Симеонова
2870 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини