Турция закопчаха иранци, подготвяли атентат срещу израелски търговец на оръжие

  • 11 февруари 2022 10:58

  • 314
  • 0
Турция закопчаха иранци, подготвяли атентат срещу израелски търговец на оръжие
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Деветима души бяха задържани при операция на турската контраразузнавателна служба (МИТ) в Истанбул във вързка с планиран от иранското разузнаване атентат срещу израелския бизнесмен Яир Гелер" , написа в. "Сабах".

По данни на изданието от югоизточната ни съседка службите в Ислямската република са планирали ликвидацията на предприемача като отговор на убийството на иранския учен и един от основните разработчици на атомната програма на Техеран Мохсен Фахризаде на 27 ноември 2020 г. "Иран обвинява Израел за подготовката и извършването на нападението", допълни медията.

Създател на иранската ядрена програма е убит

 

"Освен това чрез убийството на бизнесмена службите в Иран са се надявали да попречат на очакваното сближаване между Израел и Турция", написа още "Сабах".

Ердоган започва "нова ера" с Израел и ОАЕ

"75-годишният Гелер е с двойно гражданство (израелско и турско). През  повечето време той живее в Истанбул. Основният вид на неговата дейност е търговия с оръжие и военни технологии. Когато МИТ е установила, че предприемачът е следен от шпиони на Иран, той е бил преместен в конспиративна квартира и охраняван от израелската специална служба МОСАД. Малко след това от МИТ са извършили арестите на деветимата агенти", допълни вестникът.

Според "Сабах" организатор на проваленото покушение е офицерът на иранското външно разузнаване Ясин Тахеремамкенди (на 53 години), а ръководител на групата убийци - Салех Бигхуз (на 44 г.).

 

Валери Зайцев
314 0

Свързани новини

Водещи новини