Ливан обяви за разбиване на най-голямата израелска шпионска мрежа в страната

  • 01 февруари 2022 10:29

  • 1570
  • 0
Ливан обяви за разбиване на най-голямата израелска шпионска мрежа в страната
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ливанското контраразузнаване обяви за разбиване на най-голямата израелска шпионска мрежа в историята на страната", предаде нюзру, като се позова на арабския вестник "Ал Ахбар".

"Операцията е започнала преди четири месеца и в нея са участвали и подразделения на силите за вътрешна сигурност и служители на специализираната прокуратура в Бейрут. Ликвидирани са 15 шпионски клетки, задържани са десетки лица", посочи още израелската медия.

"Близкият до проиранската групировка "Хизбулла" вестник отбеляза, че разузнаването на еврейската държава е постигнало редица успехи в Ливан и Сирия. Една от причините за тези постижения е сътрудничеството на МОСАД с разузнавателни служби от монархиите в Персийския залив (най-вече Обединените арабски емирства и Катар, с които Израел установи дипломатически отношения, а също и със Саудитска Арабия, която поддържа тесни връзки с еврейската държава – бел. novini.bg)", добави нюзру.

"Според "Ал Ахбар" израелците са успели да проникнат в ръководствата и на "Хизбулла", и на службите за сигурност в Ливан. Сред задържаните е и високопоставен сътрудник на контраразузнаването, предавал данни на Израел", написа още нюзру.

"Шпионска клетка е била разбита и в Дамаск. По случая е задържан сирийски гражданин, наблюдавал военни обекти и предал карта на пътната мрежа на арабската република на израелските служби", допълни медията.

МОСАД е убил ирански топвоенен в Сирия?

"Отбелязва се, че вербуването на шпионите е ставало чрез социални мрежи и в клетките са участвали както християни, така и мюсюлмани. Услугите са били заплащани с преводи, извършвани от Източна Еврона, Азия, Африка и Латинска Америка. За да не се привлича вниманието на властите в Ливан и Сирия, еднократният превод не е превишавал 200 щатски долара", посочи още нюзру.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1570 0

Свързани новини

Водещи новини