Арабската коалиция удари столицата на Йемен

  • 18 януари 2022 10:22

  • 2427
  • 3
Арабската коалиция удари столицата на Йемен
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция нанесе снощи удари по столицата на Йемен – Сана, предаде РИА Новости.

"Военновъздушните сили на коалицията проведоха въоръжена операция във въздушното пространството над град Сана", заявиха от ръководството на коалицията. Оттам обаче не посочиха, кои членки на съюза са взели участие във военните действия.

От Рияд допълниха, че в хода на операцията са били унищожени две ракетни установки, използвани за обстрел на територията на Обединените арабски емирства (ОАЕ).  

Както вече писахме, вчера при атака с дрононе в столицата на ОАЕ Абу Даби бяха убити трима души. Йеменските бунтовници (хуси) заявиха, че атаката е тяхно дело.

Взрив избухна в Абу Даби

Днес медия, свързана с хусите, заяви, че при ударите на арабската коалиция са загинали най-малко четирима души, а петима – са пострадали.

Йемен от 2014 г. е раздиран от гражданска война. Конфликтът започна с бунт на шиитите в северната част на страната, поискали да установят теократичен режим. Хусите са подкрепяни от Иран и се предполага, че получават поддръжка от Сирия, Ирак и Куба.

Правителството в Йемен е подкрепяно от коалицията, ръководена от Саудитска Арабия. В нея също влизат  Катар, Бахрейн и други страни. ОАЕ участваха активно в бойните действия до февруари 2020 г., когато изтеглиха своите военни от Йемен. ОАЕ обаче продължава да обучават войници и офицери, биещите се на страната на йеменското правителство.

Валери Зайцев
2427 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
убийци

2022.01.18 | 10:36

1
партньори на нашите господари, които финансират муслиманския фундаментализъм в Европа и в частност на Балканите - вкл. у нас.

2022.01.19 | 09:56

3
ПИНОЧЕТ Е КРАВАРСКА КУУУУУРВААААА
Пиночет

2022.01.18 | 13:36

2
Та, да ви кажа, има такива примати, които си вярват, че живеят в колония, защото са примати и роби по душа. Утре такива примати няма и да се замислят защо децата им бягат на Запад, в държави, в които не е стъпвал руски ботуш, в които не упраляват мутри и крадци. Няма да се замислят и защо утре няма да има кой да им припикае гроба, на който пише "Тук почива един русофил". Други пък дори ще пратят детето си в САЩ, за да го направят колонист. Като Корнелия примерно. А познавам много такива хора, вярвайте ми. Те са сред нас и те определят живота ни. Те ни теглят към блатото - беззъби с пречупен гръбнак. Нищо, че държавата ни от 70 години се управлява от безродни русофилски мърши. Те гласуват за тях, докато си дават последните пари на Лукойл и Газпром..."

Добави коментар

Водещи новини