Ливански съдия забрани на управителя на Централната банка Риад Саламе да напуска страната

  • 11 януари 2022 21:16

  • 2795
  • 0
Ливански съдия забрани на управителя на Централната банка Риад Саламе да напуска страната
© Getty (архив)

Ливански съдия забрани на управителя на Централната банка Риад Саламе да напуска страната, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Саламе е обект на разследване от ливанските власти и най-малко четири европейски страни, включително за пране на пари в Швейцария. Той е отрича да е правил нещо нередно по време на трите десетилетия, през които е заемал поста управител на Централната банка на Ливан.

Саламе остана на поста си дори след като икономиката беше смазана под дълговата тежест, ливанската лира се срина, а голяма част от населението изпадна в бедност, отбелязва Ройтерс.

ООН: Ливан е напът да стане провалена държава

Съдия Гада Аун заяви, че е наложила забраната във връзка с водено от ливанските власти разследване на действията на Саламе. Тя добави, че следващата стъпка е той да бъде извикан на разпит.

Според източник от съдебната система, цитиран от Ройтерс, разследването, водено от Аун, е свързано с обвинения за измама и жалби срещу управителя на централната банка, подадени от вложители, които не могат да получат достъп до спестяванията си, задържани от изпаднали в затруднения ливански банки.

Освен това разследването засяга операциите по "финансово инженерство" на Централната банка, добави същият източник.

Според източник на АФП разследването е свързано с жалби за лошо финансово управление.

Миналата година Ливан започна разследване на финансовото състояние на Саламе, свързано с искане на швейцарската прокуратура за правна помощ.

По-рано днес ливанският прокурор Жан Тану посети няколко търговски банки, за да получи извлечения от банкови сметки на брата на Саламе - Раджа. Банките обаче са отказали искането му с аргумента, че то нарушава законите за банковата тайна.

Последвайте канала на

Novini.bg
2795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини