Иран: Изстреляхме ракета в Космоса

  • 30 декември 2021 14:39

  • 983
  • 1
Иран: Изстреляхме ракета в Космоса
© Getty Images/Guliver (архив)

Иран обяви, че е изстрелял ракета-носител с три устройства в Космоса, но не бе съобщено дали някое от тях е достигнало околоземна орбита, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавната телевизия, както и някои полуофициални информационни агенции в Иран, не уточниха кога е била изстреляна ракетата-носител, нито какви устройства е носила.

Говорителят на иранското министерство на отбраната Ахмад Хосейни каза, че ракетата е "Симорг", известна още като "Финикс". Той посочи, че трите устройства са изведени на височина 470 километра.

Той бе цитиран да казва, че "космическият център и носителят на спътници са се справили подобаващо". Хосейни каза, че това е "първоначално" изстрелване, което означава, че се очакват още.

Властите обаче запазиха мълчание по въпроса дали обектите са в орбита. Гражданската космическа програма на Иран претърпя поредица от неуспехи през последните години, сред които фатални пожари и експлозия на ракета при изстрелване.

Иранските държавни медии неотдавна огласиха списък на планирани изстрелвания на спътници в рамките на гражданската космическа програма на Ислямската република. Паравоенната Революционна гвардия на Иран има собствена паралелна космическа програма, в чиито рамки миналата година успешно бе изведен спътник в орбита.

Иранската Революционна гвардия изстреля крилати ракети по време на военни учения

Сателитни снимки, с които Асошиейтед прес се запознал, сочели по-рано този месец готовност за изстрелване на спътници. Снимките показват подготовка на космодрум в пустинен район на около 240 километра югоизточно от Техеран.

През последното десетилетие Иран изпрати няколко спътника в орбита, а през 2013 г. изпрати маймуна в космоса. Правителството насочи вниманието си към космическата програма от началото на мандата на президента Ебрахим Раиси. Върховният съвет по космоса на Иран заседава за пръв път от 11 години.

Константин Тодоров
983 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
П

2021.12.30 | 17:57

1
Сваляй

Добави коментар

Водещи новини