Европейския съвет: Лидерите на Азербайджан и Армения ще се срещнат в средата на декември в Брюксел

  • 20 ноември 2021 08:03

  • 358
  • 0
Европейския съвет: Лидерите на Азербайджан и Армения ще се срещнат в средата на декември в Брюксел
© Getty (архив)

Ръководителите на Азербайджан и Армения ще се срещнат в средата на декември в Брюксел, за да обсъдят напрежението между двете страни, породило напоследък кръвопролитни сблъсъци по границата.

Това съобщиха вчера от офиса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел (на снимката) след негови разговори по телефона с азерския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Според съобщението Алиев и Пашинян "ще обсъдят регионалната ситуация и начини за преодоляването на напрежението в името на благоденстващ и стабилен Южен Кавказ, който ЕС подкрепя". В хода на телефонните разговори двамата кавказки лидери са се съгласили да създадат канал за пряка комуникация на ниво министерства на отбраната, която да служи като "механизъм за предотвратяване на инциденти", каза още говорителят на Мишел.

Арменски войници пострадаха при стрелба на азербайджанските сили в Нагорни Карабах

Срещата между Алиев и Пашинян трябва да се състои на 15 декември в кулоарите на срещата на върха от инициативата на ЕС "Източно партньорство".

Във вторник Баку и Ереван се съгласиха под натиска на Москва да прекратят насилието по границата, което бе най-кръвопролитното след края на войната миналата година за Нагорни Карабах, в която загинаха най-малко 6500 човека.

Валери Зайцев
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини