Медия: Спомените от ливанската гражданска война се върнаха в Бейрут

  • 15 октомври 2021 10:35

  • 419
  • 0
Медия:  Спомените от ливанската гражданска война се върнаха в Бейрут
© Getty images (архив)

Сблъсъци на междуобщностна основа превърнаха квартали в Бейрут в бойно поле , съживявайки спомените за ливанската гражданска война (1975 – 1990 г.), написа вестник "Уолстрийт джърнъл".

Най-малко шестима души загинаха, а десетки бяха ранени, след като снайперисти стреляха по демонстранти в ливанската столица, където напрежението се повиши във връзка с разследване на взрива на градското пристанище миналата година, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Неизвестни въоръжени лица атакуваха поддръжници на шиитската организация "Хизбула" и нейния съюзник  - движението "Амал", протестиращи срещу извършваната според тях политизация на разследването на опустошителната експлозия в Бейрут, която нанесе големи поражения и отне живота на над 200 човека.

Съдията, разследващ експлозията в Бейрут, издаде заповед за арест на бивш ливански министър

Двете формации обвиниха крайнодясната християнска партия "Ливански сили", че стои зад стрелбите. Тя обаче отрече да е замесена и обвини Хизбула в "подстрекателство" срещу съдията, водещ разследването на взрива на пристанището.

"Следствието се превърна в гореща тема в ливанската политика. Лидерът на Хизбула Хасан Насралла призова тази седмица за отстраняване на съдията, като го обвини в политическо пристрастие", посочва изданието.

Насилието избухна по стара фронтова линия от времето на гражданската война - в район на Бейрут, където живеят хора от трите основни общности в страната - мюсюлмани сунити, мюсюлмани шиити и християни. Гражданската война приключи преди почти от 30 години, но някогашните съперничества остават.

Ливан преживява най-сериозните социални сътресения от края на конфликта. Страната е обхваната от икономическа криза, кореняща се в продължаващата от десетилетия корупция и лошо управление, докарали до бедност над половината от почти 7-милионното население. Ситуацията беше допълнително влошена от липсата на пълноценно функциониращо правителство за повече от година, след като политическите сили спореха помежду си за контрола върху министерствата, разпределяни между представителите на различните общности, коментира "Файненшъл таймс".

Бейрут стана арена на най-тежкото улично насилие от 13 години, а голяма част от града беше блокиран заради стълкновенията, изтъква в. "Гардиън".

Насилието разтревожи местните жители, които отдавна се страхуваха, че множеството кризи, обхванали Ливан, могат да предизвикат смъртоносно разпалване на напрежението.

Стрелба в Бейрут взе жертви

Сблъсъците избухнаха в момент, когато заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд беше на посещение в града, за да се срещне с ливански представители.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова всички участващи страни да спрат насилието и да се въздържат от провокативни действия и подстрекателска реторика.

Много от жителите в района, където избухна стрелбата, подкрепят разследването и разглеждат призивите за прекратяването му като опит на една от страните във фрагментираната ливанска политика да наложи своята доминация. За други евентуалното преустановяване на следствието би означавало продължаване на политическата безнаказаност в страната.

Съдбата на разследването до голяма степен се смята за въпрос, който може да има решаващо влияние за бъдещото развитие на намиращия се в тежко положение Ливан, чиито власти досега не са постигнали особен напредък в установяването на виновниците за една от най-големите промишлени злополуки в съвременната история на страната, коментира "Гардиън".

Смъртоносните сблъсъци в Бейрут още повече травматизираха затъналия в тежки политически и икономически кризи Ливан и засилиха опасенията, че насилието може да запълни празнината, породена от нарушеното функциониране на държавата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

 

Валери Зайцев
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини