Рекордно ниска избирателна активност на парламентарния вот в Ирак

  • 11 октомври 2021 09:59

  • 175
  • 0
Рекордно ниска избирателна активност на парламентарния вот в Ирак
© Getty images (архив)

Избирателната активност на парламентарните избори в Ирак падна до рекордно ниско ниво на фона на широко разпространена неудовлетвореност от политическия елит на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Днес се очакват първоначалните резултати от изборите, които са вторите проведени в Ирак, откакто страната преди близо 4 години обяви военна победа над групировката "Ислямска държава".

"Имащите право на глас, които отидоха до урните, са 41 процента, съобщи снощи избирателната комисия", цитирана от местна медия.

Числата бележат най-ниската активност за петте вота, откакто дълго управлявалият диктатор Саддам Хюсеин бе свален от власт през 2003 г., а най-ниската избирателна активност оттогава досега бе отчетена през 2018 г., когато до урните отидоха 44,5 на сто от гласоподавателите.

Парламентарните избори бяха изтеглени с няколко месеца напред заради протести с искане за реформа.

Богатият на петрол Ирак се бори с икономическа и политическа криза от години насам. Много иракчани имат малко вяра в политиката и не очакват изборите да променят съществуващия баланс на силите.

Поддръжници на протестното движение, което се разгърна през октомври 2019 г., призоваха за бойкот на изборите. От началото на създаването на движението демонстранти призоваваха за разпускане на парламента и за фундаментална промяна на политическата система, наложена в страната от времето на ръководената от САЩ инвазия през 2003 г.

ЕС за първи път изпраща наблюдатели на парламентарни избори в Ирак


Според наблюдатели в изборите още една причина за ниската активност е голямото разгръщане на сили за сигурност в изборния ден. Повече от 250 хиляди служители на реда бяха изпратени по улиците според официални данни.

"Усилието за създаване на сигурност изглежда е отблъснало хората да гласуват", това каза ръководителката на наблюдателите на изборите от Европейския съюз - германската законодателка Виола фон Крамон.

 

Валери Зайцев
175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини