Ангела Меркел влезе в спор с Нафтали Бенет при последната си визита в Израел

  • 10 октомври 2021 20:53

  • 1819
  • 6
Ангела Меркел влезе в спор с Нафтали Бенет при последната си визита в Израел
© Getty Images/Guliver

Канцлерката на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се получи днес топло посрещане при последната си официална визита в Израел. Много бързо обаче проличаха различията между двете съюзнически държави по ключови въпроси като иранската ядрена програма и създаването на палестинска държава, предаде Асошиейтед прес.

Меркел каза на съвместна пресконференция с израелския премиер Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ, че Германия остава ангажирана да съживи международното ядрено споразумение с Иран - стъпка, на която Израел категорично се противопоставя. Тя също така заяви, че според Германия най-добрият начин за слагане на край на продължаващия с десетилетия конфликт на Израел с палестинците е те да имат две отделни държави.

Меркел: Идните седмици ще бъдат от критично значение за иранската ядрена сделка

"Мисля, че по този въпрос, макар и сега да изглежда безнадеждно, идеята за двудържавно решение не бива да бъде отхвърляна и погребвана, както и че палестинците трябва да могат да живеят в сигурност в (своя собствена - бел. ред.) държава", каза Меркел.

Бенет контрира бързо с думите, че палестинска държава ще означава "държава на терора", която ще се намира "на около седем минути от дома ми от всяка друга точка в Израел". Премиерът нарече себе си "прагматичен човек" и каза, че вместо това е готов да предприеме стъпки за подобряване на условията на живот за палестинците на Западния бряг и в ивицата Газа.

Високопоставеният палестински представител Хусейн аш Шейх, отговарящ за отношенията с Израел, реагира гневно на думите на Бенет. "Най-ужасната форма на тероризъм е окупацията, а не основаването на палестинска държава", написа той в "Туитър".

Що се отнася до ядрената сделка от 2015 г., по която Германия е ключова страна и която пропадна заради оттеглянето от нея на САЩ, Меркел заяви, че тя "не е идеална, но е по-добре, отколкото да нямаме споразумение". Бенет отвърна, че няма смисъл да се правят отстъпки на иранците, защото те приемат това за проява на слабост.

Това бяха едни от малкото разногласия между Германия и Израел, които проличаха по време на двудневното посещение на Меркел в края на 16-годишното й управление, белязано от почти безрезервна подкрепа за Израел. На всяка среща или проява, в която взе участие, Меркел бе приветствана като "истински приятел" на Израел.

Германия: Иран не може да поставя нови условия за връщане към преговорите за ядрената сделка

"Оптимистка съм, че всяко германско правителство, включително това след моето, ще се чувства ангажирано към сигурността на Израел и мисля, че всеки мой приемник, който стане германски канцлер, ще гледа на нещата по същия начин", каза тя, цитирана от БТА.

Весела Найденова
1819 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.10.14 | 18:27

6
Две държави е единственото решение. Ще се мразят ще се мразят и ще започнат да се понасят.
ХХХ

2021.10.10 | 21:53

5
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.10 | 21:48

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.10 | 21:44

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.10 | 21:17

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
Веселинъ 7112136860

2021.10.10 | 21:22

2
Божидар Димитров няма нищо общо с траките. Българите,да. Божидар Димитров бе един турко-евреин с крадени потомствено Български имена.

Добави коментар

Водещи новини