Тропически циклон връхлетя Оман

  • 04 октомври 2021 15:14

  • 420
  • 0
Тропически циклон връхлетя Оман
© Pixabay

Трима души са загинали в Оман, след като тропическият циклон "Шахин" удари страната със силни ветрове и проливен дъжд, съобщава БТВ.

Бурята е наводнила улици и е предизвикала закъснения на полетите към и от столицата Маскат, както и евакуации от крайбрежните райони.

Бурята "Айда" предизвика торнада и наводнения в североизточните щати

Според оманската държавна информационна агенция едно дете е било завлечено от придошлите води и по-късно е намерено мъртво. Двама азиатски работници са били убити, след като хълм се е свлякъл върху жилищата им в индустриална зона, а още един човек е в неизвестност.

Циклонът е причинил ветрове със скорост между 120-150 км/ч, съобщават оманските власти. Вълните в морето са достигнали височина от 10 м.

Кадри от телевизиите в Оман показват потопени автомобили и хора, които си проправят път през кални потоци. Очаква се в някои райони валежите да достигнат до 500 литра на квадратен метър.

След преминаването си на сушата силата на "Шахин" отслабва и циклонът вече се квалифицира като тропическа буря, според местната метеорологична служба.

Повече от 2700 души са настанени във временни заслони. Според властите пътищата, които водят към столицата Маскат, ще бъдат отворени само за специален и хуманитарен транспорт, докато бурята утихне. В Обединените арабски емирства властите обявиха превантивни мерки в очакване на бурята.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини