Катар определи действията на талибаните в Афганистан като "крачката назад"

  • 30 септември 2021 17:10

  • 681
  • 0
Катар определи действията на талибаните в Афганистан като "крачката назад"
© Getty Images/Guliver

Катар изрази днес разочарование от действията на талибаните в Афганистан, които са отстъпление от прогресивното законодателство на предишното правителство. Тази позиция бе изразена от вицепремиера и министър на външните работи на емирството шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани след среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия "Ал Джазира".

"Някои действия, на които неотдавна станахме свидетели в Афганистан, предизвикаха разочарование и са крачка назад", заяви той. "Ние се опитваме да покажем на талибаните, че ислямските страни могат да спазват законите си и да решават включително проблеми, свързани с правата на жените".

Катарският външен министър призова временното правителство на Афганистан да "запази успехите, постигнати от афганистанците", а също така призова страните в конфликта да започнат диалог за национално помирение. Министърът изрази убеденост, че не бива да се допуска изолиране на страната от международната общност. "Потвърдихме нашия ангажимент за поддържане на съюзническите страни в операциите по евакуация и оказване на съдействие за диалог с временното правителство на Афганистан", добави той.

Афганистан беше една от главните теми, обсъждани на срещата с Борел. "Ние имахме дълги разговори с европейския представител по афганистанския въпрос", заяви пред журналисти катарският министър и добави, че разговорът е минал в позитивна атмосфера.

Върховният представител на ЕС бе приет днес и от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, отбелязва БТА.

Талибаните провесили мъртви тела на площад

Константин Тодоров
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини