Най-малко 100 убити при боеве в Йемен

  • 29 септември 2021 17:06

  • 740
  • 1
Най-малко 100 убити при боеве в Йемен
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко 100 бойци - 68 бунтовници хуси и 32-ма човека от проправителствените сили, са били убити през последните 48 часа в Йемен при сражения около град Мариб - последния бастион на официалното правителство в северната част на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стотици бойци от местни племена се присъединили към правителствените сили, за да отблъснат настъпление на хусите. Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция срещу бунтовниците е нанесла няколко въздушни удара в подкрепа на правителствените сили, казаха техни представители. Те съобщиха за 100 убити - данни, които бяха потвърдени от медицински източници.

Хусите, които рядко дават сведения за свои загуби, заявиха, че през последните 48 часа срещу позициите им около Мариб са били нанесени 59 въздушни удара.

Подкрепяните от Иран бунтовници се опитват да завземат Мариб от февруари. Контролът върху града би им позволил да заздравят хватката си върху целия Северен Йемен.

Саудитска Арабия унищожи 17 въоръжени дрона на хусите

През последните седмици хусите засилиха кампанията си, а в боевете загинаха стотици бойци, отбелязва АФП.

Според наблюдатели бунтовниците са напът да променят хода на войната в Йемен, като се приближават постепенно към Мариб - столицата на едноименна провинция, богата на петрол и със стратегическо местоположение между Севера и Юга.

Константин Тодоров
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ

2021.09.29 | 17:29

1
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

Добави коментар

Водещи новини