"Хюман райтс уоч" обвини ливанските власти в престъпна небрежност заради експлозията в Бейрут

  • 03 август 2021 13:46

  • 780
  • 0
 "Хюман райтс уоч" обвини ливанските власти в престъпна небрежност заради експлозията в Бейрут
© Getty images (архив)

Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" обвини днес ливанските власти в престъпна небрежност, нарушаване на правото на живот и възпрепятстване на разследването на опустошителната експлозия, избухнала в пристанището на Бейрут на 4 август 2020 г., предаде АФП,цитирана от БТА.

Неправителствената организация препоръча създаването на независима разследваща комисия на ООН и международни санкции срещу високопоставени ливански представители.

Високопоставени лица са знаели за опасността, която е представлявал силно експлозивният материал, складиран от години на пристанището, но не са направили нищо, за да защитят обществото от него, твърди "Хюман райтс уоч". В доклада на организацията се подчертава, че сега същите тези лица се опитват да попречат на разследването.

Докладът беше публикуван ден преди Ливан да отбележи една година от взрива, при който загинаха най-малко 214 души и ранени над 6000, а хиляди жилища и магазини бяха разрушени или повредени. Взривът беше предшестван от голям пожар в склад на пристанището.

Мощен взрив в Бейрут, има жертви и ранени

В документа се публикуват десетки документи и разговори между ливански представители за опасно складирания от близо 6 години амониев нитрат.

Година по-късно разследването все още не е отговорило на въпроси като кой е поръчал химикалите и защо официални представители са пренебрегнали вътрешни предупреждения за опасността от тях.

"Действията и бездействията на ливанските власти са създали неразумна заплаха за живота", се подчертава в доклада. Авторите добавят, че според международните закони за човешките права бездействието на една държава за предотвратяване на предвидими опасности за живота на хората е нарушение на правото на живот.

Според "Хюман райтс уоч" доказателствата сочат, че правителствени служители са предвидили възможните опустошения и мълчаливо са приели риска. "Според ливанските закони това може да се равнява на убийство по небрежност или непредумишлено убийство", добавя организацията.

Валери Зайцев
780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини