Три ракети засегнаха летището в Кандахар

  • 01 август 2021 09:12

  • 709
  • 0
Три ракети засегнаха летището в Кандахар
© Getty Images/Guliver (архив)

Три ракети засегнаха тази нощ летището на южния афганистански град Кандахар, в предградията на който се водят сблъсъци между талибани и правителствени сили, предаде Франс прес.

"Две ракети повредиха пистата за излитане, затова всички полети от и към летището са отменени", съобщи директорът на летището Масуд Паштун. Информацията беше потвърдена и от представител на агенцията по гражданска авиация в Кабул.

Афганистанското правителство и талибаните започнаха преговори в Катар

Талибаните водят от три месеца насам офанзива по всички направления в страната. През последните месеци те се доближаваха до Кандахар,като достигнаха границите на втория по големина град в страната, с население от 650 000 души.

В резултат на офанзивата си талибаните завзеха обширни територии, предимно в селските райони на Афганистан, но вече заплашват и столиците на провинции. Освен до Кандахар, те се приближават до Херат и Лашкар Гах.

Евентуално превземане на Кандахар, който талибаните бяха превърнали в център на режима си, докато управляваха Афганистан от 1996 до 2001 година, би представлявало катастрофа за властите в Кабул.

Правителствените сили до момента не оказват голяма съпротива на настъплението на екстремисткото движение и вече контролират предимно столиците на провинциите и големите пътища.

Радина Лазарова
709 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини