Арменският премиер иска разполагане на руски войски по границата с Азербайджан

  • 29 юли 2021 15:54

  • 478
  • 0
Арменският премиер иска разполагане на руски войски по границата с Азербайджан
© Getty images (архив)

Арменският премиер Никол Пашинян заяви днес, че ще поиска разполагането на руски граничари по протежение на границата с Азербайджан за избягване на ескалация на напрежението след неотдавнашни гранични сблъсъци, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Предвид сложната ситуация, смятам, че има смисъл да се обмисли въпросът за разполагането на руските граничари по цялата арменско-азербайджанската граница", каза Пашинян по време на заседание на правителството.

Според него присъствието на руски военнослужещи би направило възможно извършването на работа по демаркация и делимитация на границата без риск от военни сблъсъци.

Мина уби руски офицер в Нагорни Карабах

"Планираме да обсъдим темата с нашите руски колеги", добави Пашинян. Той направи това изявление само ден след нови сблъсъци между арменски и азербайджански войници, при които трима арменски военнослужещи бяха убити близо до граничното село Сотк.

Двете страни си отправиха взаимни обвинения в провокиране на сблъсъците, преди да постигнат прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Русия.

Между Армения и Азербайджан през есента на 2020 г. избухна въоръжен конфликт за контрола на Нагорни Карабах, при който загинаха над 6500 души,.

 

Валери Зайцев
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини