Двадесет години след 11 септември близки на жертви се надяват съдът да признае съучастието на саудитското правителство

  • 06 юли 2021 16:28

  • 1001
  • 0
Двадесет години след 11 септември близки на жертви се надяват съдът да признае съучастието на саудитското правителство
© Getty images (архив)

С наближаването на 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември близки на жертви настояват пред съдилища да отговорят на според тях висящи въпроси за ролята на саудитското правителство, коментира АП, ци.

Съдебен иск, обвиняващ Саудитска Арабия в съучастничество, направи голяма стъпка напред тази година с разпита под клетва на бивши саудитски служители, но тези задочни показания не се разгласяват, а САЩ запазиха в тайна и множество други документи като твърде деликатни за разкриване. Липсата на информация разгневи семействата, които се опитаха да докажат, че саудитското правителство е подпомогнало атаките. Минали разследвания очертаха връзките между граждани на Саудитска Арабия и някои от похитителите на използваните при атентатите самолети, но не установиха, че саудитското правителството е пряко замесено.

"Юридическият екип и ФБР, разследващите агенции, те могат да знаят подробности около смъртта на баща ми и на членове на хиляди други семейства, но хората, които ги касае най-пряко, нямат право да ги знаят", каза Брет Игълсън, чийто баща Брус е сред жертвите при атаките срещу Световния търговски център. "Това добавя сол в една отворена рана за членовете на семействата на всички загинали на 11 септември", допълни той.

Адвокати на жертви планират да поискат от съдия да отмени заповед за защита на информацията, така че клиентите им да получат достъп до секретни държавни документи, както и до показанията на ключови свидетели, разпитани през последната година. Въпреки че адвокатите на ищците нямат право да обсъждат това, което са узнали от задочните показания, те твърдят, че събраната информация потвърждава техните предположения за съучастничество на Саудитска Арабия.

"Намираме се в ситуация, при която чак сега, чрез документите, които сме получили, и това, което нашите следователи са открили, както и показанията, които сме взели, чак сега този айсберг, който е бил под вода" изплува на повърхността, каза адвокат Джеймс Крейндлър.

Саудитското правителство отрича каквато и да било връзка с атаките. Въпросът обаче отдавна измъчва разследващите и е в основата на дългогодишен съдебен процес в Манхатън от името на хиляди жертви. Въпросът придоби популярност не само защото 15 от 19-те похитители бяха саудитци, така както и Осама бин Ладен - организаторът на атаките, но и поради подозрения, че атентаторите трябва да са получили помощ как да се оправят в западното общество предвид минималния си опит в САЩ.

Публично достъпните документи, публикувани през последните две десетилетия, включително от комисията за атаките на 11 септември, съдържат многобройни свидетелства за саудитска причастност, но не са доказали роля на саудитската държава.

Те показват как първите похитители, пристигнали в САЩ - Науаф ал Хазми и Халид ал Михзар, - са били посрещнати и подпомагани от саудитски гражданин през 2000 г. Този човек, който им помогнал да намерят и наемат апартамент в Сан Диего - Омар ал Баюми, - е имал връзки със саудитското правителство и е привлякъл вниманието на ФБР, твърдят разследващите.

Сред контактите на Баюми е бил Фахад ат Тумайри, по това време акредитиран дипломат в саудитското консулство в Лос Анджелис, който според разследващите е ръководил екстремистка група в джамията си. Баюми и Тумайри напуснали САЩ седмици преди атаките.

Комисията за атаките на 11 септември, която сглоби най-подробната картина за периода преди атентатите, описа в детайли тези връзки. Тя обаче установи, че Баюми "надали е бил замесен тайно" с ислямски екстремисти. Комисията каза, че макар да е логично Тумайри да бъде смятан за възможен контакт за похитителите, следователите не са открили доказателства, че той действително им е съдействал.

В по-общ план, през 2004 г. комисията съобщи, че не е открила доказателства в Саудитска Арабия правителство или високопоставени представители на властите да са финансирали Ал Каида, но отбеляза, че свързани със страната благотворителни организации може да на пренасочили пари към групировката.

През 2016 г. беше разсекретена последната глава от доклада на Конгреса за атаките. В документа са посочени хора, които са познавали похитителите, след като пристигнали в САЩ, и са им помогнали да си намерят апартаменти, да открият банкови сметки и да се свържат с джамии. В него пише, че някои от атентаторите са имали връзки и са получили подкрепа от хора, които може да са свързани със саудитското правителство. В документа се казва още, че информация от източници на ФБР предполага, че най-малко двама души, подпомагали извършителите на атаките, може да са служители на саудитското разузнаване.

18 години от атентатите на 11 септември в Ню Йорк

Докладът обаче не стигна до заключение за съучастие на Саудитска Арабия, като посочи, че макар да е възможно взаимовръзките да разкрият доказателства за подкрепа на саудитското правителство за тероризма, вероятно има и по-безобидни обяснения за тях.

ФБР проведе свое собствено разследване - операция "Анкор", - (Encore), като някои агенти очертаха по-тясна връзка.

Бивш агент на име Стивън Мур посочи в изявление през 2017 г., че Ал Каида не би изпратила Хазми и Михзар в САЩ "без да има изградена структура за подкрепа". Той каза, че според него Баюми е бил "таен агент" и че Тумайри е знаел, че похитителите "са изпълнявали сложна предварително планирана мисия", която ще включва използването на самолети. Бившият агент на ФБР заяви, че е стигнал до заключението, че дипломатически служители и агенти на разузнаването на Саудитска Арабия съзнателно са оказали подкрепа на двама от похитителите.

Семейства на жертви от 11 септември се надяват да докажат подобни твърдения. Те вярват, че цялата история не е разкрита поради нежеланието на правителството на САЩ да изясни всички обстоятелства около атаките. Всички нови доказателства, които биха могли да изплуват, е възможно да са политически експлозивни, предвид ролята на Саудитска Арабия като партньор в Близкия изток.
Говорител на саудитското посолство във Вашингтон не отговори на запитване за коментар. Адвокатите на саудитското правителство също отказаха коментар.

Андрю Малоуни, друг адвокат на ищците, каза, че освен на обезщетения семействата се надяват Саудитска Арабия да поеме отговорност и да се ангажира с изкореняване на тероризма. "Ако бяха направили всички тези три неща, това щеше да е огромна победа", заяви той.

Делото напредна с решение на съдия от 2018 г., което позволява на адвокатите на ищците да проведат ограничено разследване за установяване на фактите.

Водачът на Ал Кайда призова за атаки срещу Запада на годишнината от 11 септември

През последните седмици бяха разпитани Баюми и Тумайри, както и Мусаед ал Джара - бивш служител на посолството на Саудитска Арабия, за когото "Яху Нюз" каза, че името му е било разкрито неволно в документи на ФБР миналата година, което предполага, че той е заподозрян, че е оказал подкрепа на похитителите.

Междувременно министерството на правосъдието на САЩ е дало на адвокатите някога секретни документи, но със заповед да не бъдат правени публично достояние. Част от информацията остава изцяло скрита, след като ведомството се позова на принципа за опазване на "държавната тайна", за да блокира достъпа до определени материали, за които се смята, че потенциално застрашават националната сигурност.

"Рано или късно този процес ще излезе на преден план и ще има огромен обществен натиск, тъй като те не могат да пазят нещата в тайна завинаги", каза Игълсън.

Валери Зайцев
1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини