Израелските опозиционни партии се обединиха срещу Нетаняху

  • 03 юни 2021 09:40

  • 231
  • 6
Израелските опозиционни партии се обединиха срещу Нетаняху
© Getty (архив)

Новината, че израелският опозиционен лидер Яир Лапид е уведомил президента Реувен Ривлин, че опозицията е в състояние да състави правителство, е изключително важна стъпка, която поставя премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и в най-трудната ситуация за повече от десет години, пише британският "Гардиън".

Изданието допълва обаче, че успехът на преговорите за нова управленска коалиция, постигнат в последния момент преди изтичането на крайния срок за това по конституция, не означава автоматично, че е сложен край на 12-годишното управление на Нетаняху или на политическата патова ситуация в Израел. Преди това да стане, предстои гласуване на новото правителство в Кнесета, а след това то трябва да положи клетва. Очаква се, че Нетаняху ще продължи да се опитва да накара някои от опозиционните депутати да дезертират от партията си, така че Лапид да не събере мнозинството от 61 депутати в 120-местния Кнесет, което му е необходимо, за да получи правителството вот на доверие.

"Управлението на Нетаняху ще приключи, след като израелските опозиционни партии сформираха коалиция", извежда в заглавие "Индипендънт". Изданието насочва вниманието към изявлението на Лапид, че ще направи всичко по силите си, за да обедини израелското общество" след политическия блокаж, продължил с години. Вестникът коментира, че ако не беше спазен изтичащият вчера в полунощ краен срок за съставяне на коалиция, страната е щяла да бъде тласната към петите за по-малко от две години предсрочни избори.

Опозиционни партии в Израел постигнаха съгласие да съставят правителство

Що се отнася до Нетаняху, "Индипендънт" отбелязва, че той има дълъг списък с политически постижения, включително миналогодишните, първи по рода си дипломатически споразумения за нормализиране на отношенията с четири арабски държави, както и убеждаването на САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим, с което признават де факто спорния град за израелска столица. "Но през последните няколко години той ставаше все по-поляризираща фигура, особено след като му бяха повдигнати обвинения по три дела за корупция", допълва вестникът.

"Вашингтон пост" пише, че двамата опозиционни лидери - Яир Лапид и Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ, са били на прага на сключване на споразумение още преди седмици, но внезапно избухналият конфликтът между Израел и Хамас е осуетил това. И макар че някои политически анализатори са смятали, че докато той е траел, боевете са работили в полза на Нетаняху и той е успявал по този начин да парира действията на опонентите си, преговорите между Лапид и Бенет са се ускорили, веднага щом е било постигнато примирието, а кулминацията е била обявената в неделя готовност на Бенет да се включи в коалиция "анти-Нетаняху". "Вашингтон пост" припомня също, че Нетаняху е някогашният ментор на Бенет.

По отношение на новата управляваща коалиция или "коалицията на промяната", както я наричат създателите ѝ, вестникът пише, че тя представлява идеологически микс - а според мнозина и идеологическа "каша", защото в нея влизат от религиозно ориентирани привърженици на израелските селища на Западния бряг на река Йордан до светски привърженици на независима палестинска държава. "Но са постигнали съгласие за едно-единствено нещо, което ги обединява: Нетаняху трябва да си ходи", отбелязва "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" пише, че няма друг политически лидер, чието управление да е оставило толкова силен отпечатък върху съвременен Израел и припомня, че Бенет, опозиционният лидер, който ще го замени на поста, е ултранационалист. Изданието също изтъква нетипичния и дори странен характер на опозиционното обединение, включващо осем партии от целия политически спектър, както леви, така и десни. Макар и някои анализатори да приветстват това обединение като отразяващо пъстротата и сложността на съвременното общество, други казват, че участниците в него са твърде несъвместими, за да може техният съюз да издържи, и го смятат за въплъщение на политическата дисфункционалност на Израел.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че оглавената от Лапид и Бенет коалиция ще се стреми да възстанови икономиката на фона на крехкото примирие с Хамас.

Примирието между Израел и Хамас се запазва, египетски посредници разговарят с двете страни

Изданието определя сключеното споразумение между опозиционните партии като сериозно разместване на политическите пластове и също се спира на идеологическата разнородност на новата коалиция, определяйки я като най-многообразната в израелската история.

Израелската "Игра на тронове" върви към епилог за Нетаняху, пише в заглавие "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че макар и партиите от целия политически спектър да са съумели да сключат споразумение, след десет дни ще трябва да минат успешно и през ключовото гласуване на новото правителство в Кнесета.

231 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Karenbzwwa

2021.06.04 | 06:42

6
М­­­л­­а­д­­­а­­­ ­­м­­­о­к­р­­а­­ ­­у­­ч­­­е­н­­­и­ч­­к­а­ ­­­ч­у­­­к­а­ ­ ­­­W­­ ­­­W­­ ­­­W­­ ­.­­ ­­B­­ ­­G­ ­­­1­­­ ­­­7­ ­­­.­­ ­C­­­ ­L­­ ­­U­­­ ­B
Amyfqafa

2021.06.04 | 05:51

5
М­л­а­­­д­а­­­ ­­м­о­­к­­р­а­ ­у­­ч­­е­н­и­­­ч­­к­­а­ ­­ч­­у­­к­­а­ ­­ ­­W­­ ­­­W­ ­W­­­ ­­­.­ ­­B­ ­­­G­­­ ­­1­­­ ­­7­ ­­.­­­ ­C­ ­­L­ ­U­­ ­­B
Cathytnqxa

2021.06.04 | 02:26

4
М­л­а­­­д­­а­­­ ­­­м­о­к­р­­а­­ ­­у­­ч­­е­­­н­­и­ч­­к­­а­­ ­­ч­­у­­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­­W­­­ ­W­ ­.­­­ ­­B­­ ­­G­­ ­­­1­­­ ­­7­­ ­.­ ­­­C­­ ­­L­­ ­­U­ ­­B
Carmenvceoa

2021.06.04 | 00:10

3
М­­­л­­а­­­д­а­­­ ­­­м­­­о­­к­­р­а­­­ ­у­­ч­­­е­н­­­и­­­ч­­к­а­ ­ч­­­у­­к­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­W­­­ ­­­W­ ­.­ ­­­B­­ ­G­­­ ­1­ ­7­­ ­.­­­ ­C­­­ ­­­L­ ­U­ ­­B
Heatherslora

2021.06.03 | 23:16

2
М­л­­­а­­­д­а­­­ ­­­м­­о­­­к­р­­а­­ ­­у­­­ч­­е­н­­и­­­ч­к­­а­ ­­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­ ­W­ ­­W­­­ ­­W­ ­­­.­ ­B­ ­­­G­ ­­1­­ ­­­7­­ ­­.­ ­­C­ ­­­L­­ ­­U­ ­­­B
DIMONA

2021.06.03 | 18:09

1
КАЗАХ, ЧЕ БИБИ СИ ОСТАВА. КВИ СИ ГИ ИЗМИСЛЯТЕ?!

Добави коментар

Водещи новини