Израелската министерска комисия по сигурността ще обсъжда тази вечер прекратяване на огъня

  • 20 май 2021 18:50

  • 327
  • 4
Израелската министерска комисия по сигурността ще обсъжда тази вечер прекратяване на огъня
© Getty Images/Guliver

Израелската министерска комисия по сигурността ще се събере тази вечер, за да обсъди евентуалното прекратяване на огъня след единадесет дни на въоръжени сблъсъци между Израел и управляващото ивицата Газа палестинско движение Хамас, съобщиха официални източници, цитирани от Франс прес.

На срещата ще присъстват министър-председателят Бенямин Нетаняху и основните служители в областта на сигурността в страната. Тя се провежда в момент на интензивни дипломатически преговори за прекратяване на военните действия между Хамас и Израел, довели до над 230 жертви за 10 дни. Повечето от загиналите са палестинци.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид отправи остри критики срещу подхода на правителството във войната срещу палестинските екстремисти в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Водачът на партия "Йеш Атид" написа във Фейсбук, че правителството на Нетаняху се е провалило в разработването на конкретна политика за ивицата Газа и с този конфликт е поставило под заплаха отношенията на Израел с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

"След 11 дни от тази операция, всеки израелски гражданин ще си зададе въпроса: какво искаше правителството да постигне наистина с тази военна операция? Каква е политиката му и стратегическата му дългосрочна цел по отношение на Хамас в Газа?", пише Лапид.

Израел проучва условията за спиране на огъня, но заяви, че се стреми към "силово възпиране" на Хамас в ивицата Газа

По-рано този месец той беше натоварен със сформирането на правителство. Това се случи по-малко от седмица преди началото на боевете с Хамас и след като Нетаняху се провали в съставянето на правителство след изборите на 23 март.

Нетаняху отхвърли призиви от САЩ за прекратяване на офанзивата в Газа и изглежда решен да нанесе максимални щети на Хамас във война, която може да помогне за спасяването на политическата му кариера, отбелязва АП, цитирана от БТА. 

Novini.bg
327 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Angiexriha

2021.05.21 | 11:47

4
М­­л­­­а­­д­­­а­­ ­­­м­­о­­к­­­р­­­а­­ ­­у­­ч­­­е­­­н­­­и­ч­­к­­­а­­­ ­­ч­у­­­к­­а­ ­­­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­­.­­­ ­B­ ­­­G­ ­1­­ ­­­7­­­ ­­.­ ­­C­ ­­­L­­ ­U­­­ ­B
Wendysadra

2021.05.21 | 06:58

3
М­л­а­­д­­а­­­ ­­м­о­к­­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­­­к­а­­­ ­­­ч­у­к­а­­­ ­­­ ­­W­ ­W­­ ­W­­ ­­­.­­ ­­­B­­ ­­G­­­ ­­1­­­ ­7­­­ ­­­.­­­ ­­C­ ­L­­ ­­­U­­ ­­­B
Lisankota

2021.05.21 | 03:24

2
М­­­л­­а­д­­­а­­­ ­­­м­­­о­­к­­­р­­а­ ­­­у­­ч­­е­­н­­­и­­ч­­­к­­­а­­­ ­ч­­у­к­а­ ­­­ ­­W­­­ ­­W­­ ­­­W­­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­1­­ ­­­7­ ­.­­ ­­C­­ ­L­­ ­U­­­ ­­­B
Kathyhimwa

2021.05.20 | 21:32

1
М­­­л­а­д­а­­­ ­­м­­­о­к­­р­­а­ ­­у­­ч­е­н­­­и­­­ч­­к­­­а­­­ ­ч­у­­к­­а­­­ ­­­ ­­W­­­ ­­W­ ­W­­ ­.­­­ ­­B­­­ ­­G­ ­­­1­ ­7­ ­­.­­­ ­­C­­­ ­­­L­ ­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини