Израел: Нетаняху настоява за преки избори за премиер

  • 20 април 2021 13:50

  • 269
  • 0
Израел: Нетаняху настоява за преки избори за премиер
© Getty images

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и настоява за приемането на нов закон, който да позволи преки избори за лидер на страната като средство за излизане от продължилата две години политическа безизходица в страната, предаде БТА.

Предложението би могло да гарантира на Нетаняху още един мандат като премиер, след като заедно със своите религиозни и националистически съюзници не успя да спечели абсолютно мнозинство в парламента на изборите на 23 март. Освен това би му позволил да остане на власт, докато срещу него тече продължителен съдебен процес за корупция. Подобен ход обаче е изправен пред значителна пречка, след като опонентите на Нетаняху вчера изтръгнаха контрола над влиятелна парламентарна комисия.

Нетаняху има краен срок до 4 май да изгради управляваща коалиция. След това група от малки партии, които са против него, се надява да успее да сглоби алтернативно правителство.
"Съществува решение за политическата безизходица и голяма част от обществото го подкрепя", каза Нетаняху пред депутати от своята партия Ликуд. По думите му директен вот за премиер ще избегне "скалъпването на абсурдни правителства" и ще даде възможност на израелските граждани да избират лидер на "бързи избори, без да се разпуска парламентът".

Бенямин Нетаняху: Да не игнорираме заплахата от война

Неговите опоненти незабавно осъдиха предложението, като заявиха, че Израел няма нужда от още едни избори. Последните миналия месец бяха четвъртите в Израел само за две години. След тях президентът възложи на Нетаняху да сформира управляваща коалиция. Премиерът ухажва малка ислямистка фракция, която получи ролята на политически балансьор, и двама бивши съюзници, които сега оглавяват малки съперничещи си партии. Засега обаче Нетаняху не разполага с ясна перспектива за съставяне на ново правителство.

Вчерашното предложение бе лансирано от ултраортодоксалната партия Шас - близък съюзник на Нетаняху. Предложението предвижда бързи избори в един тур за премиер, като кандидатът, получил над 40 процента от гласовете печели.

Нетаняху и съюзниците му получиха почти половината места в парламента, аостаналите отидоха при разединените му опоненти. За приемането на проектозакона се изисква мнозинство от 61 членове на израелския парламент - Кнесета. Лидерът на Шас Арие Дери каза, че проектозаконът "предлага решение на патовата ситуация, в която е изпаднал Израел". Остава неясно дали законопроектът ще събере достатъчно подкрепа, за да бъде приет.

Нетаняху: Никога няма да позволя на Иран да се сдобие с ядрени оръжия

Израел досега три пъти е провеждал преки избори за премиер - през 1996 г., 1999 г. и 2001 г. Схемата обаче беше отменена заради масово разочарование и страната се върна към сегашната изборна система по партийни списъци. Опозиционният лидер Яир Лапид написа в Туитър, че Израел "няма нужда от още едни избори. Вече имаше избори. Те доведоха до факта, че за четвърти път Нетаняху няма правителство". Гидеон Саар, който е бивш съюзник на Нетаняху, превърнал се в негов противник, също се обяви против законопроекта, казвайки, че сега не е време за промяна на избирателната система.

Досега никоя партия не е печелила категорично мнозинство в 120-местния Кнесет, което е налагало по-големите фракции да градятт понякога странни управляващи коалиции. Премиерът понесе удар, след като неговите опоненти установиха контрол върху парламентарната комисия, която отговаря за ключови назначения и определящ аконодателния дневен ред до сформирането на ново правителство.

Разполагайки с контрола над комисията по процедурните правила, опонентите на Нетаняху ще контролират влиятелните комисии бюджета и външната политика, давайки им надзор над решенията за разходите и сигурността. Те намекнаха и за възможността да прокарат закон, който би могъл да попречи на Нетаняху да служи като премиер, докато е подсъдим.

В друг безпокоителен сигнал за Нетаняху, арабската ислямистка партия Обединена арабска листа - Раам (Ra'am, гръмотевица) на иврит, която премиерът ухажваше за своята коалиция, подкрепи опонентите му на вчерашното гласуване.. Нетаняху два пъти не успя да сформира управляваща коалиция на двата вота през 2019 г. След изборите през 2020 г. дългогодишният лидер състави правителство на единството с главния си съперник в "спешна" по думите им коалиция за справяне с кризата с коронавируса. Коалицията се разпадна през декември след месеци на вътрешни боричкания.

Сега той се стреми да се задържи на власт, докато е обвиняем по три дела - за измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкупи. Като министър-председател Нетаняху не е задължен юридически да напусне поста, докато е подсъдим. Той използва позицията си и за да поведе кампания срещу медиите, правоохранителните органи и съдебната система в страната, твърдейки, че е жертва на лов на вещици.

Novini.bg
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини