Съдят "Вагнер" за жестоко убийство на сириец

  • 15 март 2021 11:03

  • 1078
  • 1
Съдят  "Вагнер" за жестоко убийство на сириец
© Булфото (архив)

Три неправителствени организации съобщиха днес, че са подали иск в Русия срещу наемници от потайната организация "Вагнер" във връзка с изключително жестокото убийство на сириец през 2017 г., с надеждата да привлекат внимание към тази групировка, смущаващо свързана с Кремъл, предаде АФП.

"За пръв път се предприема подобно действие от близките на сирийска жертва срещу заподозрени от Русия", казаха в комюнике трите организации - Сирийският център за медиите и свободата на изказа, Международната федерация за правата на човека и руското сдружение "Мемориал". Те твърдят, че са установили и "представили доказателства", според които хора от "Вагнер" са изтезавали и обезглавили през 2017 г. предполагаем дезертьор от сирийската армия.

"Този иск е важен, тъй като не става дума само за едно престъпление, а за цяла верига от безнаказаност", заяви за АФП Александър Черкасов от "Мемориал".

Искът е внесен във федералния Следствен комитет, разследващ най-тежките престъпления. Той трябва да реши дали да образува наказателно дело.

Видеозапис на убийството разпространи през 2018 г. независимият в. "Новая газета". Хора, говорещи на руски, удрят жертвата си с чук, после я разчленяват, накрая поливат с бензин и подпалват тялото, а главата е окачена на стълб.

Медии коментират ситуацията в Сирия
Искът е подаден от името на семейството на убития Мохамад А.

Шансовете да се стигне до процес обаче са малки, тъй като руското правосъдие се въздържа да разследва престъпленията на руски военни, отбелязва АФП.

Първият иск по случая, подаден през 2020 г. от "Новая газета", след като вестникът разпозна един мъж от видеото и разкри други зверства, остана без последствия.

АФП припомня съобщения за присъствието на "Вагнер" в Украйна, Сирия, Венецуела и Африка. Според неправителствени организации и журналисти няма съмнения, че Кремъл използва мистериозната частна военна компания в свой интерес. Руските власти отричат тези твърдения.

 

1078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Shaya19

2021.04.10 | 03:55

1
­­В­­и­ж­т­­­е­ ­­­м­­­о­я­­­т­­­а­­­ ­­т­­­и­й­­н­ ­­п­­у­­т­к­­­а­­­ ­­­-­­ ­­W­­W­­W­.­B­­­G­­1­­7­­.­­­C­­­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини