Петролен танкер превърна костенурки в топки мазут

  • 04 март 2021 18:42

  • 1203
  • 3
Петролен танкер превърна костенурки в топки мазут
© gettyimages

Преди дни танкер изпуска голямо количество нефт в Средиземно море, близо до израелския бряг край град Ашлелони, Ивицата Газа. Предполага се, че това се е случило при нелегално източване на нефт от танкера в по-малки плавателни съдове. Именно заради криминалния елемент на операцията, за разлива не е съобщено навреме, а буря в района разнася замърсяването до крайбрежието на Израел и Ливан.

Властите се опитват чрез спътникови снимки да идентифицират виновните за екологичната катастрофа. Нейните непосредствени жертви са морските обитатели, за чиито живот се борят природозащитниците от Центъра за спасяване в Михморет, съобщава БНР.

Иранските власти конфискуваха петролен танкер в Залива

Първата жертва на екологичната катастрофа бе 17-метров кит. Множество доброволци от цялата страна веднага след бурята започнаха да събират огромни буци с катран. Но някои от тях подозрително шаваха.

Доброволците започваха усилено да почистват слоевете катран и нерядко там намираха морски птици или костенурки, които те предаваха за лечение.

Д-р Янив Леви, директор на Центъра за спасяване на морски костенурки в Михморет, разказа: "За втори път в историята си центърът спасява костенурки от екологична катастрофа, причинена от хората. Преди 30 години е имало подобен инцидент, но в много по-малък мащаб. Иначе има постоянен проблем със замърсяването, което теченията носят от Северна Африка. Тонове отпадъци попадат в местообитанията на защитените морски костенурки. Най-тежките случаи се изпращат в болницата за диви животни в Рамат Ган, която също като нашия център се ръководи от Управлението за защита на природата и парковете в Израел. Годишно успяваме да спасим около 140 костенурки, а сега само за два дни ни донесоха 21 и за съжаление 10 не оцеляха. Спасените са между 6- и 18-месечни и тежат до 200 грама. Хранят се с водорасли и вероятно са помислили големите топки мазут за колонии от водорасли. Пораженията са в големи – по главата, очите, дихателната и храносмилателната система. Буквално са превърнати черните буци, които доброволците откриха на брега. Когато дойдоха при нас, ги чистим външно с растително масло, вътрешно ... с майонеза. Вкарваме майонезата със сонда в гърлото им. Може да ви звуци странно, но майонезата е чудесен разтворител на нефта и така правим промивка на хранителния тракт. Освен това има и хранителна стойност. Засега спасените изглеждат добре. Костенурките имат забавен метаболизъм и след седмица-две ще се разбере дали нямат вторични заболявания. По нашета крайбрежие има 2 вида костенурки: кафяви и зелени. Зелените са три пъти по-редки и затова се полагат огромни грижи за запазване на вида им. В периода на размножаването имаме стотици доброволци, които дежурят в районите, където костенурките снасят яйцата си и пазят малките от лоши хора, лисици и хиени".

Центъра за спасяване на морски костенурки са помещава в няколко бараки на брега на морето. Една от тях може да наречем „кухня и трапезария“ за костенурки. Там работи доброволката Ила Лимберг:

"Костенурките ядат риба. За големите режем рибата на парчета и им я даваме с костите и и кожата. За малките - почистваме само филето. След майонезената диета нашата кухня много им харесва. Освен това обичат марули. Големите изхрупват по 5-6 на ден. Проверяваме теглото им всяка седмица и много се радваме, когато наддават. За разлика от другите животни, костенурките растат до края на живота си. Корубата им е от различни сегменти, които се подменят веднъж годишно, и се надяваме, че ще се възстановят след приключението с нафта. Костенурките могат да оживеят и без черупката си, но тогава трябва да останат под наша грижа до края на живота си, а знаете, че те са дълголетници. Полова зрялост достигат чак на 30 години, а яйца снасят веднъж на 3-4 години", казва тя.

Мая Йорданова
1203 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kelliea20

2021.04.10 | 03:56

3
­­В­и­ж­­­т­­е­­ ­­м­­­о­­­я­­т­­а­ ­­­т­­и­­й­н­­­ ­­п­­у­­­т­­к­­­а­­­ ­­-­ ­W­­­W­­W­­.­B­­G­1­7­­­.­­C­L­­­U­B­
EM

2021.03.06 | 19:59

2
Суровият нефт по всяка вероятност е разлят от такер, превозващ контрабандно нефт от Иран и разтоварен някъде на сириското крайбрежие. В Израел не изключват разливът да е направен нарочно и го квалифицират като екологичен тероризъм. При това пострада и ливанското крайбрежие... Да са живи и здрави брадатите аятоласи - най-добре в ада!

2021.03.04 | 21:15

1
Трябва виновните да ги убият.

Добави коментар

Водещи новини