Ивицата Газа започна ваксинационна кампания

  • 22 февруари 2021 16:50

  • 288
  • 1
Ивицата Газа започна ваксинационна кампания
© Getty (архив)

Управляваната от палестинското движение Хамас ивица Газа започна ваксинационната си кампания, след като в блокирания крайбрежен район пристигнаха първите ваксини, предаде АП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25201

Пред десетки журналисти бивши министри на здравеопазването и няколко медици бяха имунизирани с дози от руската ваксина "Спутник V". От утре ще бъдат ваксинирани и останалите медици, както и пациентите с хронични заболявания. "Ваксинационната кампания ще съдейства за изграждането на по-голям имунитет сред хората и за по-нататъшното ограничаване на пандемията", каза говорител на министерството на здравеопазването на Газа.

Ивицата получи едва 22 000 ваксинни дози, нищожно количество в сравнение с това, което е нужно, за да бъде имунизирано цялото 2-милионно население, което включва около 1,4 милиона пълнолетни лица.

Недостигът на ваксини в ивицата Газа и на Западния бряг рязко контрастира със ситуацията в Израел, където са напът в следващите седмици да са имунизирали почти цялото пълнолетно население. Към днешния ден около една трета от 9,3-милионното израелско население е получила и двете дози на препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". Това несъответствие насочи вниманието към световното неравенство при разпределението на ваксините между богатите и бедните страни, отбелязва АП.

Представители на ООН и правозащитни организации изразиха притеснения от тези несъответствия и заявиха, че Израел, като окупационна сила, има за задължение да помага на палестинците. Еврейската държава смята, че според временните мирни споразумения това е отговорност на международно признатата палестинска власт. Израел е ваксинирал собственото си арабско население.

В Близкия изток ваксините против коронавируса носят политическа власт

Палестинската власт срещна трудности да осигури ваксини и се сдоби само с 2000 от Израел за медиците на Западния бряг и с още 10 000 дози от Русия. Миналата седмица Рамала прехвърли 2000 дози от руската ваксина на Газа.

Вчера съперник на палестинския президент Махмуд Абас организира изпращането на 20 000 руски ваксини за Газа от Обединените арабски емирства, ход, изглежда целящ да постави в неудобно положение палестинския лидер в навечерието на изборите през май, отбелязва АП.

Газа е под израелско-египетска блокада, откакто през 2007 г. Хамас отне от силите на Абас контрола над района. Цитираният говорител на министерството на здравеопазването в Газа заяви, че очаква в ивицата до дни да пристигнат и още ваксини.

Здравните власти на Газа са отчели от началото на пандемията над 54 000 случая на заразяване с коронавирус и 543 починали.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
288 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Elizabetha22

2021.04.10 | 03:58

1
­­В­и­­­ж­т­­е­­­ ­­м­о­­я­­т­­а­­ ­­­т­и­й­­­н­­­ ­п­­у­т­­­к­а­ ­­­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­­­B­­G­1­7­.­C­­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини